Američka privredna komora na Kosovu (APK) ocjenila je da su zaključci o investicionoj klimi na Kosovu, koje je u svom Izvještaju konstatovao State department - uznemirujući, i pozvala vladu da "djeluje brzo i odlučno" u uklanjanju miješanja politike u privredu, uspostavljanju efikasnog javno-privatnog dijaloga i sprovođenju strategija za borbu protiv korupcije, prenosi RTK.

"Američka privredna komora na Kosovu prepoznaje veliki potencijal Kosova kao važne investicione destinacije. Međutim, ne mogu se zanemariti uznemirujući zaključci doneti u izvještajima o investicionoj klimi, koje je nedavno objavio State department. Ti nalazi, koji naglašavaju značajnu političku intervenciju u ekonomiji i nedostatak javno-privatnog dijaloga, ukazuju na sposobnost zemlje da privuče direktne strane investicije (SDI), koje su ključne za ekonomski razvoj", navodi se u saopštenju.

Dodaju da je uznemirujuće videti i da takva pitanja ne utiču samo na međunarodni imidž, već i podstiču nezadovoljstvo među građanima Kosova.

U tom smislu, podsjećaju na istraživanje UNDP-a, koje je pokazalo da je samo 17,7 odsto građana zadovoljno ekonomskim pravcem Kosova.

"Ova statistika ukazuje na hitnu potrebu za sistematskom promenom i poboljšanjem ekonomskog upravljanja, naglašavajući težinu zadataka koji se moraju sprovesti“, navodi se u saopštenju.

Takođe se konstatuje da povećano miješanje politike u privredu i pravosuđe direktno podriva povjerenje investitora, otežava dinamiku tržišta i predstavlja značajan rizik za potencijalne investitore.

"Ova intervencija dovodi u pitanje reputaciju Kosova kao stabilnog i predvidivog investicionog okruženja. Bez rješavanja ovoga, zemlja rizikuje dalje da naruši povjerenje svojih investitora i građana“, ističu u APK.

Slično tome, kako navode, nedostatak funkcionalnog i sistematskog javno-privatnog dijaloga, uprkos propisima koji nalažu javne konsultacije, zabrinjava.

"Odobravanje novih pravila često bez suštinskih diskusija sa zainteresovanim stranama stvara nepredvidivo regulatorno okruženje koje može odvratiti investitore“, navodi se u saopštenju.

Osim ovih pitanja, oni ističu da Kosovo mora da se pozabavi i drugim važnim izazovima, kao što su ograničena regionalna i globalna ekonomska integracija, dobrosusjedski odnosi, nepouzdano snabdjevanje energijom i poteškoće u uspostavljanju imovinskih prava.

„Veliki neformalni sektor i rasprostranjena korupcija i dalje predstavljaju prepreku za investitore, dok veliko oslanjanje na međunarodnu finansijsku podršku i doznake dovodi u pitanje dugoročnu održivost privrede Kosova“, kaže se u saopštenju Američke privredne komore.

Poručuju i da "Vlada Kosova mora da djeluje brzo i odlučno kako bi ublažila ove zabrinutosti".

"Uklanjanje političkog miješanja, uspostavljanje efikasnog javno-privatnog dijaloga i sprovođenje strategija za borbu protiv korupcije i unapređenje infrastrukture Kosova treba da budu među glavnim prioritetima na dnevnom redu Vlade. Podsticanjem klime transparentnosti, predvidljivosti i otvorenog dijaloga, zemlja će nužno poboljšati svoj imidž pred stranim investitorima“, poručili su oni.

Izvor: Kosovo Online/RTK1