Ocjena State Departmenta

Sve države Zapadnog Balkana i dalje imaju problema sa korupcijom, što je prepreka direktnim stranim investicijama, ocijenjeno je u izvještaju o Investicionoj klimi koji je objavio Stejt Department 27. jula. Politički uticaj i slaba vladavina prava glavne su prepreke na Kosovu.

Direktne strane investicije na Kosovu su ograničene a glavni ekonomski pokretač u državi su donacije iz dijaspore.

Potencijal Kosova da privuče investicije je ograničen zbog brojnih strukturnih pitanja, uključujući ograničenu regionalnu i globalnu ekonomsku integraciju.

"Značajan je politički uticaj u privredu i pravosuđe, slaba vladavina prava, uključujući nedostatak sprovođenja ugovora. Sposobnost zemlje da održi rast značajno se oslanja na međunarodnu finansijsku pomoć", piše u Izvještaju.

Spor Kosova sa Srbijom i nedostatak formalnog priznanja od strane mnogih zemalja i međunarodnih organizacija, uključujući Ujedinjene nacije, takođe ometa ulaganja i stvara prepreke za poslovanje.

Ipak, u 2022. godini, SDI na Kosovu iznosio je 836 miliona dolara, što je značajno povećanje u odnosu na iznos od 466 miliona dolara iz 2021. godine.

Zakoni i propisi su u skladu sa međunarodnim zakonodavstvom za podršku i zaštitu investicija, iako je primjena slaba.

Uprkos izazovima, Kosovo je privuklo značajne investitore, uključujući nekoliko međunarodnih firmi i franšize SAD. Neke investitore privlače mlada populacija Kosova, niski troškovi rada, blizina tržištu EU i prirodni resursi.