Puls javnosti

Ocjena javnog mnjenja, kada su u pitanju rad zakonodavnih tijela i pravosudnih organa, kao i izdvajanje najvećih problema, predstavljeni su u istraživanju pod nazivom "Puls javnosti" , koje je sproveo Program Ujedinjenih nacija za razvoj na Kosovu (UNDP). Za razliku od prošlogodišnjeg izvještaja, promjena na bolje ima u ocjeni rada zakonodanvnih i pravosudnih organa, dok nezaposlenost, siromaštvo i inflacija predstavljaju najveći problem.

Puls javnosti pokazuje da je 45,8% ispitanika  zadovoljno radom centralnih institucija, što je za 4,8% više u odnosu na ispitivanje UNDP-a iz novembra 2022. godine. Radom premijera je zadovoljno 51,5% ispitanika, što je više za 6,6 procenata u odnosu na prošlu godinu. Zadovoljstvo radom Skupštine iskazalo je 46,5%, a učinkom predsednika Skupštine Kosova 58,3%, a radom predsjednika Kosova 60,3% ispitanika. Nezaposlenost (32,7%), siromaštvo (20,1%) i inflacija (11,6%) su  prepoznati kao problem čijem rješavanju treba posvetiti pažnju. Oko 23,5% ispitanika i dalje smatra da je korupcija zabrinjavajuća.

"Vidjeli smo da je inflacija učinila svoje, nalazi se na trećem mjestu najvećih problema. Imamo značajan broj anketiranih koji smatraju da su inflacija i nezaposlenost uzrok siromaštva. Anketirani smatraju da je korupcija i dalje prisutna u javnim i međunarodnim organizacijama, što je za 2,2% više u poređenju sa 2022. 16,9% anketiranih smatra da korupcije ima u policiji, opštinskim vlastima, kao i obrazovnim ustanovama”, rekla je  predstavnica UNDP-a  Alisa Hasani.

Istraživanje pokazuje da 58,4% kosovskih Albanaca i 70% pripadnika drugih zajednica vjeruje u potpunosti da će se Sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije pozitivno odraziti na njihove živote, dok  svega 24,8% kosovskih Srba vjeruje u to.

“Metodologija UNDP-a omogućuje vjerodostojne podatke na osnovu pola i zapažanja svih zajednica na Kosovu, što naš Puls javnosti čini jedinstvenim”, rekao je šef UNDP-a Nuno Kueros.

Puls javnosti sprovodi se dva puta godišnje na Kosovu. Istraživanje je rađeno na uzorku od 1.306 ispitanika svih etničkih grupa, starijih od 18 godina. Projekat finansira i podržava američki narod preko USAID-a na Kosovu.