Predstavnici ratnih veterana OVK zatražili su od predsjednice Vjose Osmani da ne prihvati Nacrt zakona o minimalnoj zaradi bez uključivanja te kategorije, upozoravaju da će blokirati svaku sjednicu Skupštine dok se njihovi zahtjevi ne uzmu u obzir, prenosi Reporteri.

Prijedlog zakona o minimalnoj zaradi, koji je usvojen u četvrtak, a kojim se ratni veterani OVK isključuju iz povećanja plata, još nije stigao u Predsjedništvo na potpis.

"Zakon je još u Skupštini Kosova i nije stigao u Predsjedništvo. Kada dođe, biće analiziran kao i drugi zakoni", rekao je savjetnik predsjednice Osmani za medije.

Međutim, boračke organizacije traže od Predsjedništva da vrati Nacrt zakona i razmotri njihove zahtjeve.

Predsjednik Veterana OVK u Peći Gazmend Syla rekao je da su odlučili da blokiraju svaku sjednicu Skupštine kako bi se suprotstavili tom zakona.

U Prištini je u subotu održan protest kojim su udruženja nestalih i veterani OVK pozvali institucije da razmisle o toj odluci.

U četvrtak je u drugom čitanju Skupštine usvojen Prijedlog zakona o minimalnoj zaradi, a prema riječima premijera Albina Kurtija veterani OVK su isključeni iz njega, jer se on odnosi na radnike koji rade i primaju platu, a ne na one koji primaju naknadu.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri