Vlada Kosova

Radna grupa (Task Force) za borbu protiv korupcije pri Policiji Kosova trenutno vodi istragu protiv najmanje pet ministara i jednog zamjenika ministra u Vladi Albina Kurtija, piše Telegrafi.

Kako se navodi, protiv ministra finansija Hekurana Muratija vodi se istraga u vezi sa slučajem štete nanete prosvetnim radnicima.

Za ovaj slučaj podneta je krivična prijava koju istražuje Radna grupa. Muratija je Radna grupa pozvala da bude saslušan kao osumnjičenog, ali je on odbio, zahtjevajući da bude saslušan u njegovoj kancelariji. Istražitelji nisu prihvatili Muratijev zahtev.

Kako će to ministar finansija dati iskaz i gdje, ostaje da se vidi u narednim danima, kostatuje Telegrafi.

Takođe, i ministarka spoljnih poslova, Donika Gërvalla-Schwarz je na spisku koju istražuje Radna grupa. Ona je, sa zamjenicom ministra Lizom Gashi, osumnjičena da je opredjelila nešto više od milion eura za švicarski "Caritas", koji je za obavljanje usluga angažovao NVO Germin, u kojoj je Liza Gashi bila direktorka prije nego što je postala zamjenik ministra. Do sada je "Caritasu" uplaćeno 344.000 eura.

Ministra lokalne samouprave Elberta Krasniqija Radna grupa treba da sasluša zbog zloupotrebe službenog položaja, jer se sumnja da je 300.000 eura nezakonito potrošeno na projekte za manjine.

Ministarka privrede i preduzetništva Rozeta Hajdari je takođe "pod lupom" Radne grupe, zbog sumnje na zloupotrebe državnih sredstava, i to u vezi sa nabavkom brašna i ulja, čime je oštetila državni budžet.

Ministra kulture Hajrullu Çekua, sa još nekoliko visokih zvaničnika tog Ministarstva, saslušala je Radna grupa, pod sumnjom da je ovo ministarstvo dodjelilo ugovor za konsultantske usluge od preko 130.000 eura, te da angažovan konsultant dobija 5.550 eura mjesečno.

Ni Ministarstvo za infrastrukturu koje vodi Liburn Aliu nije ostalo neistraženo.

Radne grupa za borbu protiv korupcije u tom Ministartsvu je pokrenula istragu protiv zamenika ministra Hisena Durmishija u vezi sa tenderom za ulaznice, koji je, nakon potpisivanja, povučen.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi