Ministrica

Ministrica spoljnih poslova Kosova Donika Gërvalla-Schwarz izjavila je za Euronews Albania da dogovor Kosova i Evropske unije o preduzimanju koraka ka deeskalaciji situacije na sjeveru, nije povlačenje premijera Albina Kurtija i Vlade Kosova.

Gërvalla-Schwarz je rekla i da su su raniji zahtjevi EU prema Kosovu bili „pretjerani i neprihvatljivi“ u tim trenucima, jer zahtjev za povlačenje policije iz opština na sjeveru nije mogao biti prihvaćen u vrijeme kada je, kako kaže, u tim opštinama „vladalo nasilje“.

„Od prvog dana kada je Srbija počela nasilno da reaguje preko ekstremističkih grupa, govorili smo da prisustvo policije nije samo po sebi cilj, već neophodnost u zavisnosti od situacije. Dogovor je da se odmah 25 odsto policije povuče ne sa sjevera, već iz zgrada opština i područja oko njih. Nema potrebe za policijom“, rekla je Gërvalla-Schwarz.

Kada je riječ o nacrtu Statuta ZSO, koji je albanski premijer Edi Rama poslao u Berlin i Pariz, Gërvalla-Schwarz je rekla da ona taj nacrt nije videla, ali da svakako, s obzirom da je sačinjen bez koordinacije sa kosovskim institucijama, neće ni biti uzet u razmatranje.

Dodala je i da komunikacija između Prištine i Tirane ne mora da ide preko Berlina ili Pariza.

Na pitanje u vezi sa sukobom na relaciji Rama – Kurti, poručila je da albanski premijer ne može da se bavi Kosovom kao izaslanik EU, jer Kosovo ne vidi Albaniju kao dio međunarodne scene, već kao svoju sestrinsku državu.

„Ne može Rama da se ponaša na način na koji se ponaša predstavnik EU, jer imamo građane sa obe strane granice i ne samo da treba da ojačamo saradnju već možemo da budemo najbolji primjer te saradnje. Nije na premijeru Albanije ni na premijerima drugih zemalja u regionu da nam govore gdje treba da ostanu izabrani gradonačelnici. Zahvalni smo onima koji pokušavaju da doprinesu, ali doprinos se ne pruža otkazivanjem sastanaka ili slanjem nacrta u Berlin ili Pariz, već sedenjem za stolom i pronalaženjem rješenja“, rekla je Gërvalla-Schwarz.

Kada je riječ o normalizaciji odnosa između Rame i Kurtija, rekla je da neće biti problema ako se lideri zemalja ne vode ličnim, već interesom građana.

„Ako se lideri država ne rukovode ličnim motivima, već razmišljaju šta mogu najbolje da urade, kako bismo bili na usluzi građanima, našim pristupom, stavom, onda nema problema u tome. U međuvremenu, mora se voditi računa o tome koji se lični signali, na lične adrese šalju u takvim slučajevima”, rekla je Gërvalla-Schwarz

Po pitanju njene izjave da je EU bez SAD i NATO u bezbjednosnom smislu „tigar od papira“, Gërvalla-Schwarz je rekla da je njene riječi Lajčak generalizovao, a da je ona mislila samo na bezbjednosni aspekt.

Pojašnjava da je htjela da kaže da Kosovo u bezbednosnom smislu ne treba da se oslanja samo na Evropsku uniju, već je najvažnija podrška Amerike.

Dodala je da je sreća za Prištinu što su i EU i SAD usklađene u pogledu bezjbednosti na Kosovu.

„Rekla sam da je u bezbjednosnom smislu, jer nije jedinstvena, EU ’tigar od papira’ bez NATO i SAD. Što odgovara realnosti. Lajčak je pokušao da predstavi to kao kritiku EU, generalno, što nije tako. Kao i u našim medijima. Nisam nazvala tako cijelu EU, samo sam uzela jedan aspekt koji je veoma važan za Zapadni Balkan, koji u ovim turbulentnim vremenima treba da zna koliko može da se osloni na EU, kada imamo posla sa narušavanjem bezbjednosti. Ako se po pitanju bezbednosti oslanjamo samo na EU, bojim se da onda nismo izabrali pravi put. Ali, nećemo imati ovaj izazov jer su i SAD i NATO, kao što smo videli na Samitu u Viljnusu, posvećeni ovom regionu i zajedno sa EU ćemo naći prava rješenja“, rekla je Gërvalla-Schwarz.

Izvor: Euronews Albania/Kosovoonline