Zamjenik premijera

Zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi rekao je da je sastanak u Bratislavi sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Kosova i Srbije Miiroslavom Lajčakom bio posvećen bezuslovnoj primjeni Osnovnog sporazuma od 27. februara i Ohridskog aneksa od 18. marta.

On je na Facebooku naveo da mora doći do primjene sporazuma i istakao da se prva tačka dogovora sa Lajčakom odnosi na deeskalaciju na sjeveru.

Bislimi je, uz saopštenje Vlade Kosova o deeskalaciji situacije na sjeveru, naveo da je Kosovo spremno da doprinese smirivanju tenzija i omogući održavanje vanrednih izbora u opštinama na sjeveru.

"Navedene radnje biće završene u roku od dvije nedjelje", poručio je Bislimi.

Prema njegovim riječima, kosovska strana pokazala je kontinuiranu posvećenost implementaciji sporazuma, i navodi, ni na koji način nije doprinela eskalaciji situacije na sjeveru.

"U tom duhu preduzimamo sve naše odluke i korake. Srbija mora da zaustavi podstrekačke akte nasilja koji su doveli do napada na vojnike Kfora, policiju i novinare, zaplene velikog arsenala municije u blizini opštine Zvečan i kidnapovanja trojice naših policajaca duboko na teritoriji Kosova. Došao je trenutak da se Srbija pridržava obaveza pred EU i sprovede dogovorene sporazume. Oni više ne mogu da se kriju iza pokušaja stvaranja tenzija i kriza. Došao je trenutak da se sporazum sprovede na pravičan način, bezuslovno i izbalansirano", zaključio je Bislimi.

Izvor: Kosovo Online