Bivši poslanik

Bivši poslanik Driton Lajçi kaže da to što Albin Kurti nije hteo da se sastane sa Edijem Ramom nije dobro i šalje lošu poruku u odnosima Albanije i Kosova, prenosi RTK.

On je rekao da su Otvoreni Balkan, pitanje sjevera, NATO samit, Berlinski samit jako važne teme i da zahtjevaju ujedinjenje.

„Umjesto da se spremamo i igramo na stadionu, mi se borimo na tribinama. Ovo nije dobra slika i nije u interesu Kosova i Albanije, niti faktoringa Albanaca na Balkanu“, smatra Lajçi.

Bivši diplomata Tomor Avdija kaže da je odluka od 14. juna koju je premijer Rama doneo da otkaže sastanak dvije vlade, teška za Kosovo.

Prema njegovim riječima, Rama je 14. juna trebalo da bude u kabinetu premijera Kurtija, u Skupštini i u Predsjedništvu da pronađe način da se izvuče iz ovog trvenja.

Predsjednik Pokreta za jedinstvo Valon Murati kaže da odnosi albanskog i kosovskog premijera, Edija Rame i Aljbina Kurtija ne remete odnose dva naroda.

“To se ne odražava na naše odnose kao države i kao naroda. Bilo da se radi o Otvorenom Balkanu, bilo o Berlinskom procesu ili Raminom predlogu za ZSO, sve to je van albanskog svijeta”, izjavio je Murati.

Murati je dodao da takvi odnosi ne utiču na zahlađenje odnosa.

„Čak je i Otvoreni Balkan imao istu sudbinu kao i ideja koju sam zastupao za redefinisanje granica kao jedinu moguću ideju za rješavanje problema između Kosova i Srbije. Ovdje se čak bez trunke srama govorilo da je Otvoreni Balkan ruski projekat, sve dok je bio dio Vašingtona, koji se zvao Mini Šengen“, rekao je on.

Izvor: RTK LIVE/Kosovoonline