Sankcija!

Američka ambasada na Kosovu organizovala je proslavu povodom Dana nezavisnosti SAD na kojoj su se obratili ambasador Jeff Hovenier, kao i predsjednica Kosova Vjosa Osmani, dok premijeru Albinu Kurtiju nije data riječ, što je na prethodnim proslavama bio običaj, prenosi Reporteri. Hovenier je poručio da Kosovo nije uvijek ispoštovalo ideale postavljene u Deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

Hovenier je pročitao dio deklaracije u kojem se navodi da "Kosovo proglašava demokratsku, sekularnu i multietničku Republiku, vođenu principima nediskriminacije i jednake zaštite prema zakonu" i da će "zaštititi i promovisati prava svih zajednica na Kosovu i stvoriti neophodne uslove za njihovo efektivno učešće u političkim procesima i procesima donošenja odluka".

"Ovaj tekst je dio obećanja Kosova i osnova njegove nezavisnosti. Nadam se da možemo da se složimo da Kosovo ponekad nije ispunilo obećanja", kazao je Hovenier.

Istakao je da su Sjedinjene Američke Države ponosne na podršku koju su dale narodu Kosova u osmišljavanju, a potom i ostvarenju vizije njihove nezavisnosti i da će u tome ostati nepokolebljive.

"U tom duhu, želim da potvrdim da Sjedinjene Države i naši partneri stoje uz narod Kosova u unapređenju i ostvarivanju njegove osnivačke vizije: demokratske, suverene, sekularne, multietničke države", rekao je Hovenier.

Naglasio je da SAD i zapadni partneri podržavaju Kosovo davanjem savjeta, iako traže "stvari koje izgledaju ili su zaista teške za uraditi", ali da to čine u skladu sa "dugoročnim opredjeljenjem da podrže narod Kosova i da se približi onim veoma ambicioznim idealima koje su sami sebi stvorili".

"Danas, dok slavimo 247. godišnjicu Sjedinjenih Američkih Država kao slobodne, suverene, nezavisne države, želimo i da proslavimo zajedno, kako je Kosovo ostvarilo svoju zasluženu nezavisnost; izuzetan napredak koji je narod Kosova postigao u ovom kratkom vremenskom periodu i obećanje daljeg napretka za dobrobit svih građana Kosova", rekao je.

Govor američkog ambasadora u tom duhu dolazi u trenutku kada su odnosi između Kosova i drugih međunarodnih partnera na niskoj tački i to zbog tenzija na sjeveru Kosova, konstatuje Reporteri.

Na proslavu su pozvani i predsjednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Albin Kurti, ali dok se Osmani obratila prisutnima, Kurti nije dobio riječ što je na ranijim proslavama bilo uobičajeno.

Ambasador Hovenier je prije nekoliko dana upitan da li se spisak gostiju promjenio rekao da nije i da su uobičajeni gosti pozvani.

Kazao je i da Vlada Kosova i Vlada SAD imaju neke razlike, ali da to ne znači da se neće okupiti na proslavi 247. godišnjice potpisivanja Deklaracije nezavisnosti SAD.

Osmani: SAD - vodič za Kosovo

Osmani je u obraćanju poručila da SAD nisu samo saveznik, već i vodič za Kosovo.

Ona je rekla da podrška koju su SAD kroz istoriju davale Kosovu ne samo da je bila značajna, već je imala i "egzistencijalnu" dimenziju.

"Uvijek ćemo se ugledati na SAD, uvek kažem da smo mi zapravo produžetak američkih vrijednosti. Dakle, kada kažemo da je Kosovo vaš dom, zaista se nadam da to snažno osjećate svakog dana. Za nas, SAD nisu samo saveznik, već prije svega vodiči lider u našim globalnim naporima da zaštitimo slobodu, demokratiju i pravdu za sve", rekla je Osmani.

Dodala je da su Sjedinjene Države sinonim za slobodu Kosova.

"Sjedinjene Države su sinonim za našu slobodu, zbog vaše odlučnosti, naša oslobodilačka borba je kulminirala pravom da izaberemo svoj put", rekla je Osmani.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri