Prošle sedmice Kosovo, Crna Gora i entitet Republika Srpska u Bosni i Hercegovini isključeni su iz grantova Evropske unije (EU) za projekte u okviru Okvira za investicije na Zapadnom Balkanu, gdje je ukupna vrijednost okvira iznosila 2,1 milijardu eura.

Kosovo je ostalo van ovog okvira kao rezultat situacije na sjeveru zemlje.

EU je odlučila da uvede kaznene mjere Kosovu u junu, kao rezultat neispunjavanja zahtjeva Brisela, za deeskalaciju situacije u Sjevernoj Mitrovici.

Kosovo je zbog ovog izuzetka izgubilo četiri glavna projekta za građane zemlje.

Države korisnice ovog okvira su Albanija, Srbija, Sjeverna Makedonija i Bosna i Hercegovina, tačnije Bošnjačko-hrvatska Federacija.

Prvi otkazani projekat vrijedan je 87 miliona eura, a pogađa 38.000 stanovnika Prištine koji bi 2027. godine bili priključeni na centralno grejanje grada.



Takođe, drugi projekat je vrijedan 110 miliona eura i odnosi se na izgradnju solarnih kapaciteta na deponiji KEK-a, koji bi proizvodio 110 MW električne energije ili preko 13% postojećih kapaciteta Kosova.



U međuvremenu, treći otkazani projekat je autoput Merdare-Priština vrijedan 207,7 miliona eura, koji uglavnom utiče na dijasporu i održava visoku cijenu transporta robe do Kosova.



U međuvremenu, četvrti projekat, ništa manje važan, odnosi se na saradnju univerziteta između kosovskih univerziteta i mreže od 500 evropskih univerziteta. 14,4 miliona eura bila bi neposredna korist i brojne mogućnosti za naše studente da se školuju na mnogim evropskim univerzitetima.



Za isključenje Kosova iz Okvira za investicije na Zapadnom Balkanu, bilo je oštrih reakcija opozicionih stranaka u zemlji.

Podsjećamo da je Kosovo bilo učesnik ovog okvira od 2009. do 2021. godine, gdje su mnogi kapitalni projekti podržani od strane EU.

Izvor: Demokracia.com/info-ks.net