Premijer Kosova

Premijer Albin Kurti istakao je na sastanku sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom da su kaznene mjere EU protiv Kosova nepravedne i da čine dijalog asimetričnim.

Kurti je, kako se navodi u saopštenju vlade Kosova, izrazio svoju posvećenost deeskalaciji i normalizaciji i naglasio da Vlada Kosova nimalo ne doprinosi eskalaciji te da policija samo sprovodi zakon i brine o javnoj bezbjednosti.

Takođe, Kurti je naglasio da policija stacionirana u opštinskim zgradama nije preduzimala operacije u blizini tih zgrada.

Kada je riječ o daljem putu, Kurti je rekao da član 72. Zakona o lokalnoj samoupravi jasno pokazuje put za vanredne izbore u opštinama i da Vlada striktno podržava zakonske procedure.

U međuvremenu, kako se dodaje u saopštenju, što se tiče normalizacije odnosa sa Srbijom, garancija je puna i bezuslovna primjena Osnovnog sporazuma, koji donosi "dobrosusjedske i evropske odnose za dvije države".

Na sastanku u Prištini prisustvovali su i ambasador Kosova u Briselu Agron Bajrami, njegov politički savjetnik Jeton Zulfaj, šef Kancelarije EU na Kosovu Tomáš Szunyog i njegove kolege Christian Ramet i Mik Vajrinen.

Izvor: Kosovo Online