Ambasador SAD na Kosovu

Ambasador SAD na Kosovu Jeff Hovenier rekao je da očekuje da premijer Albin Kurti danas u Briselu prihvati plan EU u tri tačke za deeskalaciju situacije na sjeveru, jer je to, prema riječima američkog diplomate, pravi način da se zaustave tenzije, prenosi RTV21.

„Teško je reći šta očekujemo, nadamo se da ćemo pronaći put napred. EU je bila jasna i SAD su podržale gledište o planu u tri tačke da se postigne deeskalacija na sjeveru, da se izađe na prevremene izbore uz učešće Srba i da se nastavi sa punom primenom dogovora koji su postignuti. Nadamo se da ćemo se izvući iz ove situacije“, rekao je Hovenier, nakon sastanka sa predsjednicom Vjosom Osmani, sa kojom je razgovarao o nizu problema, uključujući i aktuelnu situaciju na sjeveru Kosova.

Hovenier je rekao da postoji kratkoročno rješenje za deeskalaciju situacije, što je plan EU u tri tačke. On je istakao da su svi zapadni saveznici podržali taj plan i da očekuju da će Kurti to prihvatiti i postupiti u skladu sa tim.

„On je demokratski izabran premijer zemlje i on ima odgovornost u tom pravcu. SAD, EU, Velika Britanija i naši saveznici u NATO-u i mnogi drugi preneli su Kurtiju naša očekivanja o tome kako će on upravljati situacijom na sjeveru. Kao što sam pomenuo, svi podržavamo plan EU u tri tačke i nadamo se da će on to prihvatiti i postupiti u skladu sa tim“, izjavio je Hovenier.

U planu EU za deeskalaciju, koji su podržale i SAD, od Vlade Kosova se traži da povuče policiju iz opštinskih zgrada na sjeveru, da novoizabrani gradonačelnici funkcije obavljaju sa alternativnih lokacija, da se održe novi izbori uz učešće Srba i da hitno započne proces formiranja Zajednice srpskih opština.

Izvor: Kosovo online/ RTV21