Kriza!

Kriza na sjeveru zemlje i dalje je problematična za preduzeća na Kosovu. Pored brige oko uvoza i izvoza, to daje lošu sliku za investitore koji žele da ulažu na Kosovu.

Predsjednik Kosovske poslovne alijanse (AKB) Agim Shahini situaciju na sjeveru naziva rakom i opasnom zonom za zapadni Balkan.

On kaže da je tamošnja kriza talac pogrešne politike i imidža Kosova u međunarodnoj areni.

„Zaista, sjever Kosova je postao rak i najopasnije područje na Balkanu po imidžu, investicijama i integraciji Kosova. Talac je pogrešne lokalne i međunarodne politike, a trpi i privreda jer su najprestižnije svjetske novine propratile događaje na sjeveru, posebno one scene gdje su vojnici mirovnih snaga KFOR-a nemilosrdno napadnuti”.

"Ovo za nas šalje lošu sliku jer tamo ne postoji suverenitet Kosova, gdje su institucije Kosova nadzor, već pravne i kriminalne institucije različitih zemalja, na čelu sa Srbijom", kaže Shahini.

Shahini je zatražio da se akcije na sjeveru rade u koordinaciji sa međunarodnim partnerima. On kaže da se Kosovo nalazi pred raskršćem puteva izolacije i sankcija.

“Mislim da je naša politika vođena na način koji nije javno pravo, već ustavno pravo i to su stvari koje se moraju uskladiti sa međunarodnim faktorom. Nedostatak koordinacije sa međunarodnim faktorom, posebno sa Sjedinjenim Američkim Državama".

„Ništa ne treba preduzeti od strane institucija Kosova ujutru bez konsultacija uveče sa našim savezničkim prijateljima. To nas košta i Kosovo se nalazi pred dubokom i velikom raskrsnicom izolacije i sankcija”, kaže Shahini.

Pored izazova sa sjeverom, firma za proizvodnju obuće "Solid" ima problema i sa državom.

Vlasnik ove kompanije Shefqet Kuçi kaže za Ekonomia Online da kosovske institucije ne kupuju čizme i cipele za policiju i vojsku.

„Što se tiče izazova naše kompanije, postavlja se pitanje kako proizvoditi. Iako se sirovina uvozi, ipak se snalazimo. Imamo blizu 290 radnika, ipak smo uspjeli da ne zaustavimo proizvodnju, iako je bila pandemija, ipak je nismo zaustavili. Preko 76 odsto izvozimo, radimo za poznate brendove, Francusku, Italiju, Njemačku i mnoge druge zemlje“.

“Najveći problem ovdje koji nas muči kao kompaniju je što dok izvozimo više od 76 posto i Evropa pozdravlja našu proizvodnju, zašto onda Kosovo ne koristi naše proizvode, a posebno želim da pričam o državi, jer naše institucije ne kupuju čizme za policiju i vojsku. Oni takođe i cipele ne uzimaju za institucije”, rekao je Kuçi.

On je naveo da su ranije ovi proizvodi za pravosudne institucije nuđeni po cijeni od 24 eura.