POZIV NA DOGOVOR

Sjedinjene Američke Države zatražile su bezuvjetno puštanje na slobodu trojice pripadnika kosovske policije koje su otele srpske snage. To je stajalište iznio glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller na dnevnoj konferenciji za novinare.

"Vjerujemo da bi i Kosovo i Srbija trebali poduzeti mjere za deeskalaciju situacije, a to uključuje bezuvjetno oslobađanje trojice kosovskih policajaca koji su nedavno uhapšeni", rekao je Miller.

Miller je također rekao da obje strane moraju slijediti plan od tri tačke koji je EU predstavila.

"Kao dio toga, premijer Kurti mora garantovati da izabrani predsjednici obavljaju svoje dužnosti s alternativne lokacije i povući policijske snage", rekao je Miller.

Glasnogovornik Miller rekao je da SAD osuđuje neprihvatljivo nasilje protiv snaga KFOR-a, pripadnika snaga reda i novinara.

Rekao je da su državni tajnik Antony Blinken, savjetnik Derek Chollet i drugi dužnosnici State Departmaneta angažirani s partnerima u regiji po ovom pitanju.

Glasnogovornik State Departmenta odbio je reći spremaju li SAD mjere odmazde ili sankcije.

"U ovom trenutku ne želim govoriti o mogućim mjerama. Naš fokus je jasno iznijeti naša očekivanja stranama, da obje strane poduzmu mjere za ublažavanje napetosti i slijede plan u tri tačke koji je predstavila EU", rekao je. .

Tri kosovska policajca uhapsile su srpske snage. Kosovo tvrdi da su policajci oteti sa teritorije Kosova, a Srbija da su policajci prešli na teritoriju Srbije.

U međuvremenu, ranije je šef vanjske politike Evropske unije Josep Borrell rekao da će pozvati Kosovo i Srbiju na sastanak iduće sedmice u Brisel, radi upravljanja krizom.

Večer prije je u pismu upućenom premijeru Kosova Albinu Kurtiju Borell rekao da se nova runda pregovora ne može organizovati prije nego što Kosovo poduzme korake za deeskalaciju situacije.