Autoritarni režim

Generalni sekretar Evropske federacije novinara Ricardo Gutiérrez osudio je odluku Vlade Kosova, odnosno nadležnog ministarstva, da suspenduje licencu mediju Klan Kosova, dok je Udruženje novinara Kosova reagovalo nakon suspenzije poslovnog sertifikata za taj mediji ističući da je to direktna akcija Albina Kurtija i Samoopredjeljenja u cilju kontrole medijskog sadržaja, prenosi Reporteri.

Gutiérrez je napisao da je suspenzija veoma ozbiljan čin, posebno kada je riječ o privatnoj televiziji, kao što je Klan Kosova i dodao da je odluka Vlade protivna principima EU i Savjeta Evrope.

"Danas je dan žalosti za Kosovom: država aktivira cenzuru protiv Klan Kosova, Vlada Kosova krši evropske standarde slobode medija. Ovaj samovoljni čin gura Kosovo u tabor autoritarnih režima koji okreću leđa Evropskoj uniji i demokratskim vrednostima koje štiti Savjet Evrope", rekao je Gutiérrez.

Dodao je da je ovaj čin sramota za Albina Kurtija i njegovu vladu.

I iz Udruženje novinara Kosova (AGK) su reagovali nakon suspenzije poslovnog sertifikata Klanu Kosova navodeći da to smatraju direktnom akcijom Albina Kurtija i Samoopredjeljenja u cilju kontrole medijskog sadržaja medija.

"AGK smatra akciju vlade premijera Albina Kurtija i pokreta Samoopredjeljenje bez presedana u novoj istoriji Kosova i direktnim pokušajem da se diktira i kontroliše medijski sadržaja", navodi se u saopštenju.

Poručuju da će ta odluka negativno uticati na novinare, snimatelje i druge radnike Klan Kosova, dodajući da sloboda medija nikada nije bila ugroženija nego sada.

"Posebno smo zabrinuti za sudbinu naših kolega novinara, snimatelja i drugih radnika Klana Kosova koji će biti direktno negativno pogođeni ovom samovoljnom odlukom. Takođe, smatramo da je ova odluka doneta da bi se poslala poruka drugim medijima i to je neosporan dokaz da sloboda medija i izražavanja nikada nije bila ugroženija nego što je trenutno“, navodi se u saopštenju AGK.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri