Državno licenciranje

Udruženje novinara Kosova (AGK) i Vijeće pisanih medija Kosova (KMSHK) pozvali su Vladu Kosova da odmah odustane od izmjena u nacrtu zakona koji predviđa regulaciju online medija.

Takozvani Nacrt zakona o Nezavisnoj komisiji za medije Vlada je odobrila 27. decembra prošle godine i uputila ga Skupštini Kosova na usvajanje.

Ovaj potez izvršne vlasti smatraju "novim pokušajem aktuelne Vlade da udari na medije".

Advokat za medije Flutura Kusari rekla je da je dokument koji je Vlada odobrila javno objavljen na premijerovoj web stranici tek nakon zahtjeva za uvid u njega.

Ona je navela da će se, ako se te izmjene odobre, radikalno promijeniti način reguliranja internetskih medija koji objavljuju videe – od samoregulacije do državne regulacije. Prema njenim riječima, promjene prisiljavaju online medije da podliježu državnom licenciranju.

"Svaki online medij koji želi objaviti videozapise moraće zatražiti dozvolu od Nezavisne komisije za medije, ako se prijedlog zakona odobri", rekla je.

Nezavisna komisija za medije (IMC) - osnovana 2005. godine - nadležno je tijelo za regulaciju, upravljanje i nadzor radiodifuznog frekvencijskog spektra na Kosovu.

AGK djeluje kao neprofitno udruženje, dok je KMSHK samoregulatorno tijelo.

Umjesto promjena, od Vlade se traži jačanje AGK, KMSHK i sudova, kako bi mogli još bolje raditi svoj posao.

Radio Slobodna Evropa je nakon ovih reakcija zatražio komentar Vlade Kosova, ali nije dobio odgovor do objavljivanja ove vijesti.

Šta prijedlog predviđa?

Kusari je rekla da vladino obrazloženje za izmjene - radi usklađivanja zakonodavstva sa zakonodavstvom Evropske unije - ne stoji, jer su, prema njenim riječima, izmjene u suprotnosti sa standardima Vijeća Evrope - kojem se Kosovo namjerava pridružiti.

Među glavnim promjenama navela je:

KPM će licencirati i kontrolirati online medije;

mediji koji djeluju kao nevladine organizacije moraće otvoriti firme kako bi ispunili uslove licenciranja;

mediji moraju dobiti dozvolu od KPM-a u slučaju promjene vlasništva iznad 10 posto, online mediji biće podvrgnuti režimu sankcija u vrijednosti do 40.000 eura za eventualne prekršaje.

Između ostalog, predviđeno je da će IPC imati 11 članova, a sedam trenutno ima.

"Zakonska inicijativa Ureda premijera je inicijativa za kontrolu online medija putem licenciranja i sljedeći je napad na medije", ocijenila je Kusari.

Predsjednik AGK-a Xhemajl Rexha, zatražio je da se nastavi sa samoregulacijom medija i da se uzme u obzir lokalni kontekst razvoja medija.

Predsjednik KMSHK-a Imer Mushkolaj rekao je da trenutno na Kosovu postoji dovoljno organizacija i pravnog okvira za rješavanje svih zabrinutosti oko sadržaja u medijima.

Slučaj Finske

Kusari je na konferenciji istaknula kako nema poziva da se zakoni ne usklađuju s onima u EU. Pojasnila je da se, kada se neka direktiva EU provodi u praksi, uzimaju u obzir okolnosti te zemlje, zbog čega postoje različiti modeli.

Kusari se osvrnula na slučaj Finske, gdje su, kada se počela primjenjivati direktiva evropskog bloka, Parlament i Vlada postigli dogovor da se online mediji u cjelini trebaju samoregulirati, jer su tako funkcionirali.

Tada su obavijestili EU da ne mogu napraviti promjene na tom području jer je za Finsku samoregulacija idealan model.

"I mi tražimo isto", rekla je Kusari, između ostalog.