Deeskalacija situacije

Američki State Department priopćio je kako i dalje poziva Kosovo i Srbiju da poduzmu hitne korake na smirivanju tenzija na sjeveru Kosova.

"Sjedinjene Države i Europska unija jasno su istakle naša očekivanja objema stranama", rekao je glasnogovornik State Departmenta za Radio Slobodna Europa na pitanje kako Washington komentira plan od pet točaka premijera Kosova Albina Kurtija za smanjenje napetosti na sjeveru zemlje.

Prva točka plana koji je Kurti predstavio u utorak je vladavina prava, što prema premijeru Kosova znači identifikaciju, kazneni progon i pošteno suđenje svim članovima "kriminalnih skupina koje su napale policiju, NATO snage i novinare" na sjeveru Kosova.

Policija Kosova je 13. juna izvela akciju u Sjevernoj Mitrovici, gdje je uhapsila Miluna Milenkovića Luneta.

Ministar unutarnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla rekao je da je Milun Milenković Lune "jedan od vođa kriminalne formacije 'Civilna obrana' i vođa kriminalnih skupina koje su godinama terorizirale naše građane, napadale pripadnike Policije Kosova i institucije Republike Kosovo".

On je, kako kaže Sveçla, bio i glavni organizator napada na snage Misije NATO-a na Kosovu (KFOR) i Policiju Kosova u Zvečanu prije dvije sedmice.

"Oni koji su odgovorni za nasilne napade moraju odgovarati, nakon odgovarajućeg pravnog procesa i uz punu transparentnost", rekao je glasnogovornik State Departmenta.

Sjedinjene Države i Europska unija iznijeli su Kurtiju tri zahtjeva: smirivanje situacije na sjeveru zemlje, održavanje novih izbora u četiri općine na sjeveru i povratak dijalogu u cilju normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

Napetosti na sjeveru Kosova počele su 26. maja kada je Policija Kosova pomogla albanskim gradonačelnicima općina Zvečan, Zubin Potok i Leposavić da pristupe općinskim objektima, uprkos protestu lokalnih Srba.

Ovi gradonačelnici izabrani su na izborima 23. aprila, koje su lokalne srpske stranke i stanovništvo bojkotirali.

Napetosti su kulminirale 29. maja, kada su se lokalni Srbi sukobili s pripadnicima KFOR-a. U sukobima s obje strane ozlijeđeni su deseci ljudi.