Deeskalacija situacije

Premijer Kosova Albin Kurti sinoć je, u razgovoru sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom, zatražio od Brisela i Vašingtona da pozovu na prekid nasilja nad domaćim i međunarodnim bezbjednosnim snagama na sjeveru, te na procesuiranje i kažnjavanje vinovnika.

U saopštenju Vlade Kosova se navodi da su Kurti i prvi potpredsjednik Besnik Bislimi bili domaćini sastanka i da su zahvalili izaslanicima EU i SAD na posjeti, kontinuiranom interesovanju i dobroj volji za iznalaženje rješenja za situaciju na sjeveru.

"Razmenjena su mišljenja o situaciji i najnovijim dešavanjima, idejama za deeskalaciju situacije na sjeveru i hitnosti sprovođenja Osnovnog sporazuma i Aneksa za implementaciju. Premijer je rekao da je put ka deeskalaciji da se odmah zaustave napadi nasilnih ekstremista i kriminalnih grupa na domaće i međunarodne bezbjednosne snage i novinare", navodi se u saopštenju.

"Samo vladavina prava može utrti put za vanredne, slobodne, demokratske i poštene izbore", poručio je Kurti.

"Takva bi trebalo da bude i predizborna kampanja. Kandidati i birači na novim izborima moraju da se takmiče i učestvuju bez straha i prijetnji", dodao je on.

Istako je da bi se svakako u takvoj situaciji smanjio broj policajaca u zgradama opština u tri sjeverne opštine.

Kurti je, kaok se navodi izrazio “bezrezervnu spremnost i nepokolebljivu dobru vjeru za intenzivan i zajednički angažman na deeskalaciji situacije i normalizaciji odnosa”.

Izvor: Kosovo Online