Kosovski demokratski institut (KDI) upozorio je da novi Nacrt zakona o opštim izborima, između ostalog, predviđa da se snizi standard pravne podobnosti kandidata, što u praksi omogućava da se kandiduju i oni koji su osuđeni na uslovnu ili novčanu kaznu za krivična djela, prenosi Ekonomija onlajn.

Prema nacrtu, zabrana kandidovanja na izbornim listama odnosiće se samo na lica koja su osuđena na efektivnu kaznu zatvora u trajanju od najmanje jedne godine.

Komisija za izbornu reformu je poslije višegodišnjeg rada izašla sa Nacrtom zakona o opštim izborima, a iz KDI navode da akt odražava potpuni konsenzus među parlamentarnim partijama, koji su takođe pokazali saglasnost za njegovo ubrzano razmatranje.

Mnogi elementi, koji su u interesu garantovanja najpravednijeg predstavljanja i unapređenja demokratije, ostavljeni su po strani, uprkos potrebi i značaju koji imaju, smatraju iz KDI.

U stvari, ova "reforma" mimo kozmetičkih promjena, mnogo je više poslužila za prilagođavanje uskih interesa političkih subjekata, posebno u pogledu integriteta izbornog procesa, gdje je primećeno ozbiljno nazadovanje, upozoravaju iz Kosovskog demokratskog instituta.

"S obzirom da je naše pravosuđe poznato po niskoj kaznenoj politici, gdje je samo u posljednje dvije godine dvije trećine krivičnih djela za korupciju okončano uslovnom kaznom ili novčanom kaznom, novi Nacrt zakona otvara put kandidaturi ljudima koji imaju problema sa zakonom", navode iz KDI.

Kosovski demokratski institut (KDI) preporučuje da se kandidatura uskrati svim licima koja su pravosnažno osuđena, bez obzira na vrstu i dužinu kazne, za teška krivična djela definisana članom 22. Zakonika o krivičnom postupku Kosova, gdje su, između ostalog, osim krivičnih djela za koja je propisana kazna zatvora veća 10 godina, obuhvataju i krivična djela korupcije, organizovanog kriminala i povrede izbornih prava.

Kao problematično rješenje koje je uvedeno u Nacrt zakona o izborima je mogućnost razriješenja predsjednika ili članova Centralne izborne komisije (CIK) na prijedlog dvije trećine sastava ovog tijela, u slučajevima narušavanja integriteta ili statusa. To bi, navode iz KDI, omogućilo još ozbiljnije narušavanje nezavisnosti i integriteta CIK-a.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online