Nepotrebno!

Naim Jakaj iz Kosovskog instituta za pravosuđe ocjenio je da se premijer Albin Kurti umješao u izbore u Sjevernoj Makedoniji i da je time podjelio Albance u toj zemlji.

Jakaj za ABC news rekao i da je Kurtijevo učešće na izborima u Albaniji, na kojima je dobio mali broj glasova, bilo nepotrebno.

“Posljednje tri-četiri godine, kada je Samoopredjeljenje došlo na vlast, Kurti je učestvovao na izborima u Albaniji na kojima je dobio mali broj glasova. Smatrali smo da je to nepotrebno i da narušava demokratske vrijednosti druge države. Na nekim skupovima koji su održani u Sjevernoj Makedoniji bili su i Kurti i pojedini ministri. Postoji zainteresovanost za ishod izbora u Makedoniji, ali ne i sastanka dvojice premijera", primjetio je Jakaj.

Govoreći o referendumu na sjeveru, on je naveo da ta proces predstavlja diplomatski neuspjeh vlade, jer gradonačelnici i dalje imaju legalitet, ali ne i legitimitet.

To bi, kaže, trebalo da zabrine i njih same.

"Neuspjeh glasanja na sjeveru se vraća na stanje od prije godinu dana. Vlada u posljednje tri godine situaciju na sjeveru vidi kroz bezbjednost, a ne kroz politiku ili dijalog koji je trebalo da vodi sa Srbima. Imali smo diplomatski neuspjeh. Četvorici gradonačelnika treba vratiti legitimitet", rekao je Jakaj.

Izvor: Kosovo Online/abcnews