Srpski novinar i analitičar Branislav Krstić izjavio je da bi Amerikanci i Brisel trebalo da izvrše veći pritisak na Vučića i Kurtija u vezi sa rješavanjem kosovskog problema, nudeći im opciju 'uzmite danas ili prekosutra ćete uzeti silom, a ne 'uzmi ili ostavi'.

On je rekao da je sada posljednji trenutak za konačno rješenje između Kosova i Srbije.

Prema njegovim rečima, međunarodni faktor je umoran od ovog pitanja i njihov bijeg sa sjevera bi odmah zapalio taj dio ozbiljnim incidentima, pa i ratom, koji, kako je rekao, ne žele ni Srbi ni Albanci.

Krstić je govorio i o izborima 23. aprila, za koje kaže da su bili legalni, ali smatra besmislenim da neko sa 75 glasova vodi opštinu Zvečan, za koju kaže da ima oko 15 hiljada stanovnika Srba.

Novinar, koji živi na sjeveru Kosova, smatra neophodnim da se u tom dijelu održe novi izbori, ali tek nakon postizanja dogovora Kosova i Srbije, i to uvijek uz ozbiljnu podršku međunarodnih vlasti.

Krstić rješenje vidi u stvaranju asocijacije povoljne za obe strane i bez teritorijalnih ingerencija, za koju kaže da će biti stvorena do kraja ove godine, dok konačno rješenje pregovora Kosova i Srbije predviđa na kraju godine 2024. godine.

"Asocijacija koja će biti povoljna za obe strane, odnosno asocijacija bez teritorijalnih ingerencija i sa druge strane nezavisna država Kosovo. Međunarodne vlasti su veoma umorne od lidera obe zemlje i to se mora zaustaviti. Mora se reći, vas dvojica niste napravili nikakav dogovor, što znači da ste sada u rukama američke administracije i Brisela, uzmite danas ili uzećete prekosutra silom, ne uzmite ili ostavite, ali uzmite danas ili prekosutra ili za šest mjeseci, silom. Za Srbe asocijacija, za Kosovare nezavisnu državu, i hajde da zajedno gradimo život. Čini mi se da je to jedini kriterijum... ja sam optimista... do kraja ove godine ćemo imati asocijaciju, a do kraja sljedeće godine ćemo konačno imati dvije države... Bez njih (međunarodnjake) imaćemo sutra ovdje rat, ozbiljne incidente, tj. posljednji je trenutak... Ni obični građani Albanci, ni Srbi, ne da nisu za rat, nego nisu ni za kakav incident", rekao je Krstić za KosovaPress.