Potpredsjednik LDK-a

Povodom zahtjeva SAD da se odloži primjena odluke kojom se zabranjuje korišćenje dinara na Kosovu, potpredsjednik LDK Lufti Haziri izjavio je da je velika zabrinutost u Bijeloj kući, jer Kosovo nastavlja da vodi lošu politiku, dok premijer Albin Kurti stalno unosi tenzije.

Haziri je za ABC news rekao da Zapad gubi strpljenje sa Kurtijem, dok Kosovo stvara zategnute odnose sa Natoom.

"Upravo sam se vratio iz posjete SAD i zabrinutost je veoma velika oko načina na koji se rješavaju pitanja na Kosovu", naveo je Haziri.

Konstatuje da Kosovo nastavlja da „proizvodi“ lošu politiku i krize, umjesto da ponudi rješenje problema.

"Dok su naši partneri u SAD i EU čekali dobre vijesti o primjeni posljednjeg sporazuma Kurti-Vučić, Kosovo stvara novu situaciju, koja je povezana sa starim problemom. Ranija Uredba CBK-a je zabranila upotrebu stranih valuta na Kosovu, a podsjećanja radi, Kurti se obavezao da će albanski lek postati valuta na Kosovu, u odnosu na euro… Sada je, 20 godina kasnije, nova odluka je na stolu, što doprinosi ionako napetoj situaciji. Sada je napeti i sa Natoom", rekao je Haziri.

Tvrdi da Sjedinjenim Državama počinje da ponestaje strpljenja.

"Uloga SAD je krajnje specifična u dijalogu. SAD zadržavaju ulogu posrednika u pregovorima. Ovo strpljenje je potvrđeno prilikom moje posljednje posjete State departmentu i vrlo jasno je rečeno da očekujemo novu dinamiku, politički pragmatizam, razumijevanje. Naš ustav je jasan u vezi sa pravima manjina, bilo da se radi o zajednicama koje žive na Kosovu ili o zaštiti kosovskog državljanstva", rekao je Haziri.

Izvor: Kosovo online/ABC news