Premijer Kosova

Poštovanje teritorijalnog integriteta od vitalnog značaja za mir i prosperitet u svijetu, poručio je premijer Kosova Albin Kurti u Seulu, na Samitu mira 2023.

Na skupu pod nazovom "Savremeni izazovi svjetskog poretka: ka svjetskoj kulturi mira", Kurti je rekao da Kosovo čini sve da ima mir i bezbjednost s jedne strane, a sa druge strane da ima slobodu i demokratiju, a da jedno za drugo ne mora da se žrtvuje, preneo je Albanian post.

Kurti je predstavio glavna dostignuća Vlade Kosova sa akcentom na razvoj i borbu protiv korupcije.

"Izdvojio je prosječan privredni rast u posljednje dvije godine, povećanje poreskih prihoda, izvoza i stranih direktnih investicija, te demokratski napredak, kao dokaz da demokratija i ekonomski razvoj mogu da idu ruku pod ruku", navodi se u saopštenju.

Kurti je učestvovao na dva panela u okviru Samita, a na jednom od njih, "Ka miru u Indo-Pacifiku" učestvovali su i bivši državni sekretar SAD Mike Pompeo i bivši predsjednik Predstavničkog doma SAD Newt Gingrich.

"Sloboda, mir i demokratija na jednoj strani, a invazija, rat i autokratija na drugoj. To su trendovi koji su se posebno javili nakon ruske invazije i agresije na Ukrajinu, a prisutni su i u indopacifičkom regionu", rekao je.

Prema njegovim riječima, Kosovo podržava mirna dešavanja u regionu", ističući da su "poštovanje teritorijalnog integriteta i bezbjednost od vitalnog značaja za mir i prosperitet u svijetu.

"Kosovo se divi dostignućima Južne Koreje, Japana, Singapura i Tajvana u oblasti digitalizacije. Imamo odlične odnose sa drugim zemljama kao što su Australija, Novi Zeland, Tajland, Malezija i skoro sva pacifička ostrva", rekao je Kurti.

Dodao je da je Kosovo zainteresovano i posvećeno tome da i ubuduće, na osnovu međusobnog poštovanja i zajedničkih vrijednosti, radi na unapređenju mira, stabilnosti, demokratije i prosperiteta.

Na drugom panelu, na kojem je fokus bio na Evropi i Bliskom istoku, Kurti je rekao da su u prošlosti postojali slučajevi favorizovanja političke stabilnosti u odnosu na demokratske reforme, što je, kaže, dovelo do toga da se "autokrate plaše sebe, dok su cinični prema drugima".

"Takva greška ne bi trebalo da se ponovi", dodao je Kurti.

Istakao je usklađenost stavova i politike Kosova sa SAD i Evropskom unijom u zajedničkom odgovoru Rusiji nakon njene agresije na Ukrajinu, a spomenuo je i pomoć koju je Kosovo pružilo građanima Ukrajine, ali i Afganistanima.

"Kao nova demokratija, smatramo humanitarnom obavezom da pomognemo onima kojima je to najpotrebnije, ali je istovremeno i obaveza prema našim partnerima i saveznicima da im pomognemo kada im je to potrebno", rekao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post