Potpredsjednik LDK

Potpredsjednik Demokratskog saveza Kosova Lutfi Haziri istakao je da je najveći problem aktuelne Vlade Kosova, uoči sastanka na najvišem nivou u Briselu 2. maja, na kome će tema razgovora biti ZSO, potpuna nezainteresovanost da se bavi radnom grupom koja radi na Nacrtu statuta Zajdnice, prenosi Albanian post.

"Razgovaraće se o nacrtu statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, koju je Albin Kurti nazvao Zajednica", rekao je Haziri i dodao da će Nacrt statuta ZSO biti predstavljen premijeru Kosova, a da on nije imao "sastanak sa radnom grupom".

Haziri je dodao i da Kurti ne zna sastav te radne grupe.

"Ne znana čemu su radili, i koji nivo je dostigao Nacrt statuta", rekao je Haziri.

Po njegovim riječima na Kosovu javnost smatra da je Vlada Kosova odgovorna za izradu Nacrta statusa ZSO.

"Prema Sporazumu iz 2013. godine i prema tri odluke Vlade Kosova (2013, 2016, 2020) za ovaj proces odgovorna je grupa kosovskih Srba. Sastav delegacije bez imena dio je briselskih pregovora, ali taj tim, pored Vlade Kosova, mora da ima neku vrstu saglasnosti gradonačelnika četiri sjeverne opštine", kaže Haziri.

Kada je u pitanju druga tema na sastanku u Briselu, pitanje nestalih, Haziri kaže da je sporazum o nestalima "jedan od dokumenata koji je odavno odobren".

"Ovo će, nažalost, istog dana postati paravan za statut Zajednice opština sa srpskom većinom. Poigravanje sa bolnim pitanjima, kao što je problem nestalih, je opasno", ocjenio je Haziri.

Izvor: Albanian post/Kosovoonline