Poslanik PDK

Poslanik Demokratske partije Kosova Hisen Berisha optužio je Kurtijevu vladu da zaoštrava odnose sa Srbima na sjeveru Kosova baveći se nebitnim stvarima i da je upropastila dvadesetogodišnji rad na integraciji srpske zajednice na Kosovu, prenosi Koha.

„Od septembra 2021. godine, akcijama ove vlasti defunkcionalizovana je kontrola sjevera od strane državne vlasti. Ova vlast ne samo da je pokvarila odnose sa Srbima na sjeveru, već se bavila i mane važnim pitanjima poput registarskih tablica, koje su potom legalizovane sporazumom. Zatim sa 'Elektroseverom', uklanjanjem Srba iz institucija. Ova pogrešna politika učinila je da ZSO od sastavnog dela sporazuma postane politički uslov za napredovanje”, rekao je on.

Berisha je naveo kako sukobi na severu najmanje odgovaraju Kosovu, a one koji su se nedavno desili pripisao je pogrešnoj politici Kurtijeve vlade.

On je ocenio da odluku o otvaranju mosta na Ibru u Sjevernoj Mitrovici ne treba posmatrati kao nešto naročito, jer postoje i drugi alternativni pravci koji nisu problem za prelazak iz južnog u sjeverni dio Mitrovice.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore