Politički analitičar

Politički analitičar Shkelzen Maliqi smatra da će rezultati nedjeljnih izbora u četiri sjeverne opštine biti legitimni uprkos činjenici da postoji rizik da će izlaznost biti mala, ali i dodajući da će se dobiti gradonačelnici i članovi skupštine koji ne predstavljaju većinu stanovništva što će biti problem koji se mora, kako kaže za Gazetu express, politički rešiti tokom nastavka procesa implementacije dogovora iz Ohrida.

Maliqi ukazuje da Srpska lista neće izaći na izbore jer je formiranje Zajednice opština sa većinskim srpskim stanovništvom odavno postavila kao prvi i neophodan uslov i dodaje da tu logiku ucjene zvanični Beograd nameće ne samo da bi unapred obezbjedio glavni instrument samouprave ili samoupravljanja ili neku vrstu autonomije za Srbe Kosova, već i da bi dobio na vremenu i odložio proces koji može objektivno da oslabi vlast Aleksandra Vučića u Srbiji.

Na pitanje da li predviđa da će biti incidenata u nedjelju, Maliqi odgovara da su mogući jer na terenu postoje efikasne snage koje su protiv postizanja sporazuma između Kosova i Srbije, a konkretno protiv aktuelnog prijedloga i sporazuma koji je zasnovan na projektu EU, čiji su sponzori Pariz i Berlin.

"Ali, da se pobunom i oružanim sukobima izađe iz ranijih faza kriza koje su podigle tenzije i strah od mogućih izbijanja, u ovom trenutku nema simptoma scenarija te prirode. Čini se da su snage zadužene za zaštitu bezbjednosti i stabilnosti na Kosovu i u regionu mirne, razmišlja Kfor, ali i druge instance koje pod svojim nadzorom imaju Kosovo i Srbiju. S druge strane, evidentno je da se ulažu napori da se dođe do političkog rešenja čija dinamika nije prekinuta. Naredni sastanak dve strane zakazan je za 2. maj", dodao je.

Navodi da izbori, ako budu održani po pravilima i bez incidenata, važiće ako ih CIK proglasi takvima, da mora da se vidi da li će biti dovoljno učešća Srba, onih koji se ne slažu sa bojkotom.

"Pretpostavka je da neće biti dovoljno, a možda čak ni da neće biti glasova Srba. U tom slučaju imaćemo skupštine i gradonačelnike koji ne predstavljaju ogromnu većinu stanovništva. To će biti problem koji se mora politički riješiti tokom nastavka procesa implementacije Ohridskog sporazuma", kazao je on.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express