Odgovor Escobaru

Predsjednik Skupštine Glauk Konjufca rekao je da Kosovo nema obavezu da formira Zajednicu srpskih opština, ukoliko Srbija ne prizna nezavisnost Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

On je to rekao komentarišući izjavu specijalnog izaslanika SAD Gabriela Escobara da SAD očekuju prijedlog Vlade Kosova za ZSO do sastanka u Briselu 2. maja, kada će se sastati premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Mislim da je sporazum izgrađen na dva kolosjeka, prvi kolosjek je de fakto priznanje Srbije, dok je drugi kolosjek Zajednica koju su prihvatile prethodne kosovske vlade i prethodna većina 2013. godine", kazao je Konjufca.

Konjufca takođe ističe da ne vjeruje da će 2. maja biti prihvaćena neka nova verzije ZSO.

"Formiran je upravljački tim koji je već jednom dao prijedlog kako treba da izgleda ZSO i ta ponuda nije prihvaćena, a sada ću ponuditi drugu. Ne isključujem mogućnost da neće funkcionisati ni ovaj drugi prijedlog, s obzirom na sastav ovog rukovodećeg tima, koji čine i srpski poslanici, što je neprihvatljivo za Kosovo. Mislim da ako ponude nacrt koji je u skladu sa interesima Srbije, mislim da je najbolje za Kosovo da razreši ovaj upravljački tim", zaključio je on.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar rekao je da očekuje da će vlada Kosova imati prijedlog za ZSO do 2. maja, kada se očekuje sastanak lidera Kosova i Srbije u Briselu.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online