Ekspert za evropske integracije

Ekspert za evropske integracije Agron Hoti ocjenio je da je odlaganje potpisivanja Ohridskog sporazuma narušilo i odnose Kosova sa SAD, prenosi Ekonomija onlajn.

„Kosovo je u Ohridu dogovorilo sporazum sa Srbijom i ovaj sporazum je obavezan da ga sprovodu i Kosovo i Srbija. Kao rezultat odlaganja potpisivanja ovog sporazuma, odnosi Kosova i SAD su na najnižoj tački, što potvrđuje i izvještaj ambasadora Kosova u SAD koji je uputio Ministarstvu spoljnih poslova. Bez relaksacije u odnosima Kosova sa Sjedinjenim Američkim Državama, što podrazumeva implementaciju Ohridskog sporazuma u celini, teško da se može pomeriti stav pet zemalja Evropske unije, jer je EU proizvod SAD", rekao je Hoti .

Hoti kaže da bez konačnog epiloga u dijalogu Kosovo ne može da napreduje u međunarodnoj areni.

„Zato što je sve bilo vezano za dijalog sa Srbijom i to nije tajna. Čak je i članstvo u Savjetu Evrope povezano sa dijalogom, a proces vizne liberalizacije je povezan sa dijalogom sa Srbijom, iako to nije rečeno direktno, već između redova. Ako sporazum Kosova i Srbije daje šansu za mir i prosperitet regionalne integracije, onda su velike šanse da pet zemalja koje nisu priznale Kosovo priznaju Kosovo, ali to će uvijek zavisiti od toga kako će Kosovo i Srbija dalje napredovati u procesu evropskih integracija", objašnjava Hoti.

Hoti smatra da će Kosovo najteže dobiti priznanje od Španije.

„Najproblematičnija je Španija, kao i uvijek, jer postoji administracija koja se angažovala u Briselu da po svaku cijenu spreči nezavisnost Kosova. Zato naravno treba da bude najveće lobiranje u Španiji”, zaključio je Hoti.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online