Ocjena analitičara

Profesori međunarodnog prava i bivše diplomate ocjenile su da je odluka o ukidanju dinara napravila štetu i dovela do zahlađenja odnosa između SAD i Kosova, prenosi RTV21.

Profesor međunarodnog prava Afrim Hoti izjavio je da su problemi ne samo sa SAD već i drugim zemljama Zapada počeli sa dolaskom na vlast Albina Kuritja, a da je ukidanje dinara ozbiljno narušila te odnose.

„Šteta ili distrakcija ili nedostatak direktne i smislene komunikacije koja postoji decenijama počela je davno i ne samo sa valutom, počela je sa drugim problemima jer se politički diskurs na Kosovu promjenio sa ovom vladom. Ovaj diskurs je doneo zahlađenje odnosa sa Amerikancima, ali i drugim zapadnim partnerima. Očigledno da je pitanje dinara bila najnovija, najužarenija tačka jer su izvještajni jasno i otvoreno je zatamnjenje odnosa sa Amerikancima, ali i sa drugim zapadnim partnerima, dok je očigledno da je pitanje dinara bilo najnovija, najtoplija tačka ovog pitanja sa kojim su odnosi jasno i otvoreno, čak ozbiljno oštećeni. Retko kada američke vlasti javno govore o problemima”, kazao je Hoti.

I bivši diplomata Blerim Qanaj ocjenio je da je odluka o dinaru dodatno narušila odnose SAD i vlade Kosova.

„Sada su, kao što je poznato, kako su rekli američki zvaničnici, odnosi sa vladom hladni”, rekao je Qanaj.

Ekspert za međunarodne odnose u Njujorku Akri Qipa takođe kaže da je odluka o zabrani dinara značajno uticala na odnose Kosova sa SAD.

„Nažalost, došlo je do procesa u kojem su lideri Kosova i SAD imali razlike. To je normalno, ali Kosovu ne služi to što se te razlike iznose u javnosti, one nanose štetu imidžu Kosova, a u Srbiji proizvode zadovoljstvo“, rekao je Qipa.

Izvor: Kosovo Online/RTV21