24 godine

Politički analitičar Petrit Zogaj ocijenio je da je jedina greška američke spoljne politike prema Kosovu to što je 24 godine zaredom, a posebno posle 2008. tretirala kao prioritet.

"Ovakav pristup očigledno nije bio naklonjen SAD-u, pogotovo kada je bila najvažnija normalizacija odnose sa drugim državama, kao što je slučaj sa Srbijom, a istovremeno oni su nas tretirali kao prioritet. Zaboravili smo da moramo preuzeti odgovornost na sebe. Prošlo je nekoliko godina otkako su SAD počele da nas tretiraju onako kako treba – kao jednu od zemalja sa kojom žele da imaju partnerstvo, a sada od Kosova zavisi da li to vidi kao deo svojih strateških interesa ili ne", naveo je on na Facebooku.

Istakao je da se čini da Kosovo to nije uvidjelo.

"Logikom savjetnika aktuelnog premijera, izgleda da nije. Uopšte nije iznenađujuće što je Srbija u partnerstvu sa Natoom dosta više napredovala od Kosova. Inače, aktuelna američka administracija može biti posljednja koja se ozbiljno bavi Kosovom. Čak i ako demokrate ostanu na vlasti, Kosovom će se baviti službenik u State departmentu", istakao je on.