Kosovo je slobodno

Novinar i analitičar Valon Syla, koji je napadnut u Prištini nakon gostovanja u televizijskoj emisiji, objavio je danas na Facebooku da se dobro osjeća i zahvalio svima na podršci.

On je napisao da su ga napala trojica muškaraca, "naizgled islamski fanatici", uz pretpostavku da to ima veze sa njegovim komentarima o hodži iz Prizrena, koji je prije nekoliko dana dobio automobil mercedes kao poklon.

"Ne znam da li je to neko naručio, ali je bilo dovoljno da zadobijem teške povrede glave i lijeve ruke", naveo je Syla, i dodao da ga uznemirava to što islamska zajednica ne prihvata humor i slobodu govora.

"Ja sam Valon Syla i po ubeđenju sam libertarijanac. Meni i građanima Kosova poput mene ne treba mir bez slobode. Kosovo je slobodno. Riječ je slobodna. Zastrašivanje masa, nasilje svih koji su protiv sloboda i ponašaju se kao nosioci ovog fanatičnog duha, a nisu ni za mir ni slobodu. Ovo je opasnost koja nam svima preti. Zato govorite, pišite i branite slobodu. Ali, ne zaboravite ni smisao za humor", napisao je Syla.

Inače, prizrenski hodža, Mazllam Mazllami, našao se u centru pažnje tokom vikenda, kada je na proslavi povodom penzionisanja, dobio mercedes na poklon, od predsjednika Islamske zajednice Kosova, muftije Naima Ternave. Luksuzni poklon ponovo je skrenuo pažnju na prizrenskog hodžu koji se 2014. godine našao među desetinama imama uhapšenih zbog terorizma.

On je tada uhapšen zbog sumnje da je podsticao terorizam i kroz propovedi u džamijama prenosio poruke ljudima da se pridruže terorističkim grupama ’Al Nusra’ i ISIS.

Ipak, četiri godine kasnije, sud u Prištini ih je sve oslobodio optužbi.

Napad na Sylu danas je na sjednici vlade osudio i premijer Albin Kurti, dok je ministar policije Xhelal Sveçla izjavio da su napadači identifikovani.

Izvor: Kosovo Online