REGULARNO ILI NE?

Krovna kuća evropskog nogometa (UEFA) spremila je potpuno novi sistem Lige prvaka za narednu sezonu, a to će donijeti i revolucionarnu odluku kojom žrijeb parova odlazi u zaborav.

UEFA je primorana potpuno kompjuterizovati žrijeb Lige prvaka za narednu sezonu, a sve zbog novog formata, a to se nikako neće svidjeti fanovima koji su i do sada sumnjali u manipulacije pri žrijebu, a posebno će to biti slučaj sada kada će kompjuter birati rivale.

Takmičenje se od naredne sezone proširuje na 36 timova koji će biti na jednoj ligaškoj tabeli. Svaki klub će odigrati osam utakmica, po četiri kod kuće i na strani.

UEFA se na ovaj potez odlučila jer kažu da bi ručno izvlačenje protivnika svakog kluba, kao što je bio slučaj u starom formatu, trajao i do četiri sata i zahtijevao bi do 900 kuglica zbog složenih razmatranja unutar žrijeba.

Jedini ručni aspekt će biti ceremonijalni dio odabira ekipa o čijim se rasporedima odlučuje. Kompjuter će nakon toga automatski rasporediti protivnike te ekipe iz svakog od četiri šešira i odlučiti koje će utakmice igrati kod kuće i na strani.

Klubovi neće moći izvući timove iz svoje zemlje, osim ako ih ima previše u jednom potu.

Da pojasnimo:

Ukoliko u prvom šeširu budu ekipe: Manchester City, Sevilla, Barcelona, Napoli, Bayer, PSG, Benfica, Feyenoord i Real Madrid.

UEFA će izvući samo jednu ekipu ručno, recimo Barcelonu. Kompjuter bi onda sam izvukao protivnike Barcelone i prikazao utakmice koje će Katalonci igrati u narednoj sezoni.

UEFA je naglasila da će njihove kompjuterske sisteme provjeravati sistem Ernst & Young kako bi sve bilo pravedno. No, bez obzira na to, sigurno će biti onih koji ne vjeruju u regularnost žrijeba.