TVRDE MAĐARI

Svake godine nakon ispadanja klubova širom bivše Jugoslavije pokreće se pitanje osnivanja regionalne lige koja bi trebala osnažiti klubove koji bi samim time mogli biti kompetitivni i u evropskim takmičenjima.

No, isto tako se brzo ideja i "ugasi", a kao najčešći razlog navodi se sigurnost.

Ali, sudeći po najnovijim informacijama, čini se da je regionalna liga, no ona koja obuhvata malo širi region od bivše Jugoslavije, blizu početka. Barem tako tvrdi Gabor Kubatov, predsjednik Ferencvaroša i jedan od najbližih prijatelja mađarskog premijera Viktora Orbana.

Kubatov je otkrio u intervjuu za Infostart da je UEFA dala "zeleno svjetlo" za osnivanje regionalne lige Srednje i Istočne Evrope.

"Svaka država na Balkanu ima problem s malim tržištem, a rješenje bi bilo da na našim prostorima postoje kratke lige i da vrhunski timovi igraju play-off i bore se za trofej, a poslije toga da se takmiče u nacionalnim ligama", rekao je Kubatov i nastavio:

"Razmislite, ako igramo ovdje sa Crvenom zvezdom, zagrebačkim Dinamom, Ludogorecom, Steauom, Slovanom iz Bratislave, ti mečevi imaju drugačiju atmosferu, to će da budu spektakli. Dovoljno je da igramo tu ligu mjesec i poboljšali bismo kvalitet svake ekipe", kazao je Kubatov i dodao:

"Mađarski nogometni savez ima podršku UEFA-e za ovu ideju i to je dobra vijest. Pitanje je da li će ostali nogometni savezi shvatiti značaj ovoga. Preuzet ćemo inicijativu u narednim mjesecima da napravimo radnu grupu sa svim ekipama", poručio je Kubatov.

Iako nije spomenuo ime nijedne ekipe sa Kosova, teško bi bilo zamisliti regionalnu ligu bez barem jednog od učesnika Superlige, posebno nakon što je FK Ballkani pokazao da u našem prvenstvu ima potrebnog kvaliteta za borbu s evropskim timovima.