Višestruke posljedice

Za 13 dana građani četiri opštine na sjeveru Kosova naći će se pred glasačkim kutijama, jer su početkom novembra prošle godine predsjednici opština Sjeverna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan podneli ostavke, a analitičar Eugen Cakolli ukazuje da izbori bez učešća Srpske liste neće biti legitimni, piše Indeks onlajn.

Izbori su prvobitno bili raspisani za 18. decembar, ali su poslije velikih tenzija odloženi.

Srpska lista nije kandidovala svoje predstavnike u ovim opštinama, koje se smatraju "njenim uporištem".

Eugen Cakolli iz Kosovskog instituta za demokratiju je rekao da treba poštovati spremnost koju je Kosovo ranije pokazalo da odloži izbore najavljene u novembru i na taj način doprinese smanjenju tenzija na terenu.

U poređenju sa tim vremenom, Cakolli kaže da situacija sada izgleda mirnija, ali je krhka i mali incident može da dovede do eskalacije.

"Neučestvovanje Srpske liste svakako nije dobra vijest, s obzirom na to da Srpska lista uživa podršku 95 odsto onih koji izlaze na izbore na sjeveru. Neučestvovanje će imati višestruke posljedice. Ovo će uticati na izlaznost. Sa malim izlaskom, legitimitet će biti osporen i to je bio glavni cilj Srpske liste da pokuša da ospori autoritet naših institucija. Potencijalno možemo imati albanske gradonačelnike u oblastima koje su većinski naseljene Srbima, biće teško da novi gradonačelnici obavljaju svoje poslove. Još nije stvorena potrebna klima da se kaže da će na sjeveru biti slobodni izbori i to će biti problem za naše institucije“, rekao je Cakolli.

Upitan da li bi bila dobra opcija da se izbori održe u policijskim stanicama, Cakolli je rekao da to ne bi bila "dobra slika".

Izvor: Kosovo Online/Indeksonline