Univerzitetski profesor

Univerzitetski profesor i stručnjak za ustavna pitanja, Mazllum Baraliu izjavio je za TV 1 da bi Ustav Kosova trebalo da pretrpi ozbiljne promjene, počev od preambule, koja bi, prema njegovom mišljenju, morala da sadrži više podataka o istoriji albanske zajednice na Kosovu.

"Mora se prepisati čitava struktura iz preambule, koja je diskriminatorna. To je neuobičajena preambula. Smatramo da smo ozbiljna država, bez obzira da li nas priznaje međunarodna zajednica ili ne... Kosovo se pokazalo kao ozbiljna država i kao konsolidovana demokratija, manje-više. Morali bismo da imamo preambulu koja govori o prošlosti, o istoriji zajednica, posebno Albanaca na Kosovu“, rekao je Baraliu.

On je naglasio da očekuje da, ukoliko dođe do eventualne promjene Ustava, kao rezultat dogovora sa Srbijom, usledi blokada Srpske liste, čije je glasanje, podsjeća, neizbježno o važnim zakonima.

Ustav Kosova je usvojen prije 15 godina, a Baraliu kaže da je najviši pravni akt za to vrijeme prekršen u nekoliko slučajeva. To su, dodaje, činili čak i dvojica bivših predsjednika -  Fatmir Sejdiu i Behgjet Pacolli.

Kao jedan od razloga za kršenje Ustava, naveo je nedostatak ustavne tradicije, ali i „nedostatak znanja“.

„Nemamo tradiciju, ali nemamo znanja, možda, jer često stvari shvatamo olako...“, rekao je Baraliu.

Izvor: Teve1.info/Kosovoonline