Diplomatski neuspjeh

Stručnjak za ustavna pitanja Mazllum Baraliu smatra da je Srbija time što pokušava da spreči članstvo Kosova u Savjetu Evrope dokazala da nije dostojna da bude članica te međunarodne organizacije, prenosi Koha.

Baraliu kaže da je Srbija juče, tokom glasanja u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope pretrpela diplomatski neuspjeh.

"Srbija je u bermudskom trouglu jer je danas doživjela istorijski fijasko, veoma štetan, negativan i ponižavajući diplomatski neuspjeh jer želeći da spriječi da neko ko, ništa manje, ima demokratske standarde, bude član Savjeta Evrope, u ovom slučaju Kosovo, pokazala je da nije dostojna da tamo bude član", rekao je Baraliu.

Navodeći da se Evropa pokazala kao demokratska glasanjem za preporuku za članstvo Kosova u Savjetu Evrope, Baraliu je rekao da će glavna odluka biti doneta u maju te da ne treba dozvoliti da propaganda Srbije utiče na tu fazu.

Dodao je da je neshvatljivo i neobjašnjivo sa diplomatske tačke gledišta i principa i standarda međunarodnog prava i Bečke konvencije, čudno ponašanje Zapada prema Srbiji.

Govoreći o Zajednici opština sa srpskom većinom, Baraliu je rekao da bi između međunarodne zajednice i Kosova mogao da postoji dogovor da se "neke stvari sada ne rade".

"Imam utisak da je Zajednica tražena, obećana, ali je izostavljena činjenica da to nije navedeno u izvheštaju Dore Bakoyannis kao uslov, kako ga je proklamovao Escobar. Mi se bavimo nečim drugim, bavimo se političkom strategijom i dogovorom međunarodne zajednice i Kosova – gospodin Kurti – da se neke stvari ne rade sada, da bi dobio još jedan mandat, pa nije da postoji otvoreni rat, ima glasova, ima nesuglasica, ali to ne znači da Zapad nije prihvatio ovu vladu i ovog premijera, prihvatio je i sarađuje sa njim", rekao je.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore