Ušlo se u ćorsokak

Univerzitetski profesor i jedan od sastavljača Ustava Kosova Arsim Bajrami ocjenio je da je greška to što je Kosovo ušlo u dijalog sa Srbijom navodeći da je dijalog tema u kojoj sve političke partije moraju žrtvovati partijske interese i izgraditi konsenzus stavljajući tačku na to formiranjem Zajednice srpskih opština što je, kako napominje, zakonska obaveza, prenosi RTK.

"Ja sam odgovoran za neuspjehe u dijalogu, pošto sam bio dio institucija, iako nisam imao nadležnosti u dijalogu. Dijalog je prilično kontroverzna priča. Poslije odluke Međunarodnog suda pravde 2010. godine, kojom je potvrđena legalnost i legitimnost proglašenja nezavisnosti, Kosovo nije moralo da ulazi ni u kakav dijalog. Morali smo da insistiramo da imamo odluku MSP, naša nezavisnost je legitimna i sa Srbijom možemo da razgovaramo tek nakon međusobnog priznanja i da rješavamo tehničke probleme jedan po jedan. To se nije desilo, ali smo ušli u dijalog koji ja zovem ćorsokak", naglasio je Bajrami.

Navodi da tehnički dijalog promenio kontekst jer je od koncepta dijaloga za konačni dogovor skrenuo na koncept normalizacije odnosa.

Bajrami smatra da su pritisci koje na Kosovo vrši međunarodna zajednica za formiranje ZSO nepravedni.

Kaže da u ZSO na osnovu Ohridskog i Briselskog sporazuma postoje suštinski i vidljivi elementi autonomije, možda ne formalne, već de facto autonomije, koja u budućnosti može narušiti i suverenitet i integritet i unitarni karakter.

"Sve vlade su napravile greške, ali glavna greška je što ovaj dijalog nije odbijen. Ova tema nije izborna i katastrofa je za građane Kosova ako stranke odlučuju o pitanju dijaloga kao izbornom cilju. Ovo je tema u kojoj sve političke partije moraju žrtvovati partijske interese, izgraditi konsenzus i staviti tačku na to – formirati Zajednicu. To je zakonska obaveza. Oni treba da odnesu nacrt svog statuta ili ovaj francusko-njemačkog plana u Ustavni sud i da se uvjere, jer im Ustavni sud skida odgovornost", podvukao je Bajrami.

Navodi i da je 9. april, Dan Ustava Kosova, drugi najvažniji dan izgradnje države Kosova, poslije 17. februara – Dana nezavisnosti.

"U vrijeme kada je odobren kao državni praznik bio sam ministar državne uprave i bio sam pokrovitelj Zakona o državnim praznicima. Mnogo sam pregovarao za ovaj praznik i došao je kao zamjena za Dan zastave 28. novembra. Moja ideja je bila da ovaj dan praktično bude odraz puta Kosova ka državnosti i nezavisnosti, ili dan zahvalnosti za sve mučenike i priložnike koji su pali za ideal kosovske državnosti i nezavisnosti", naglasio je Bajrami.

Period od 16 godina Ustava ocjenio je kao prilično uspješan, ali i sa mnogo izazova.

"Rođenje države Kosovo je bio trenutak ne samo za Albance, već je to bio svjetski događaj, jer je država nastala nakon žrtvovanja naroda i nakon genocida. Tada je to pozdravio ceo demokratski svijet jer su videli napore Srbije da uništi Albance kao narod, da spali Kosovo i da uništi motivaciju za život na Kosovu. Ali odjednom su ljudi u saradnji sa međunarodnom zajednicom i Natoom uspjeli da se oporave i objave Ustav Kosova. Ovaj Ustav je sačuvao svoju državotvornu ili stvaralačku državnu ulogu. Ona ima taj epitet i omogućila je izgradnju kompletne državne strukture", dodao je Bajrami.

Međutim, rekao je da treba biti i samokritičan i sagledati realnost, jer je u ovom periodu bilo dosta kršenja Ustava.

"Kao nova država, suočili smo se sa ozbiljnim kršenjima Ustava od strane svih državnih institucija. U početku je parlament usvojio mnoge neustavne zakone", kazao je.

Bajrami navodi i da nedostaje edukacija političkih partija, ali i institucija, jer mnogi poslanici i institucionalni funkcioneri nemaju državotvorno iskustvo, a to, prema njegovim riječima, slabi povjerenje naroda u državne organe.

Povodom kritika i nezadovoljstva prema Ustavnom sudu od strane institucija i političara, Bajrami je rekao da one utiču na imidž Kosova u odnosu na EU i partnere.

Bajrami je rekao da je, uprkos napadima, Ustavni sud jedna od najuspješnijih priča o izgradnji "države Kosova".

"Ovaj sud nije samo zaštitio Ustav Kosova od raznih kršenja, nego je zaštitio i demokratiju, suverenitet naroda i nezavisnost jer je time na neki način pokazao Vladi da ima obavezu prema narodu i obavezu poštovanja ustava", kazao je.

Izvor: Kosovo online/RTK