Profesor prava

Profesor prava Mazllum Baraliu smatra da ako Kosovo prihvati nacrt statuta Zajednice srpskih opština koji je predložio međunarodni faktor krši svoju "državnost" i postojanje, kao i da Kosovo ne treba da bude uslovljeno osnivanjem Zajednice za članstvo u Savjetu Evrope, prenosi Koha.

"Novi zahtjevi su neprikladni, nerazumni i neprihvatljivi. Savjet Evrope je važna institucija za ljudska prava i demokratiju, ali Evropski savjet i Kosovo u poređenju sa njegovim strateškim, egzistencijalnim interesima su nešto drugo. Zajednica na način koji predlažu evropska i američka gospoda nije samo neprihvatljiva, ne samo nepravedna, ne samo karikatura sistema druge Srbije na Kosovu, time se ne može i ne sme ni na koji način uslovljavati i to ne treba prihvatiti", istakao je.

Kako kaže, Kosovo je više puta gubilo, a ako i ovoga puta bude uslovljeno Zajednicom, Kosovo ugrožava svoju državnost, funkcionalnost i egzistenciju.

Govoreći o glasanju o opozivu gradonačelnika u četiri opštine na sjeveru, Baraliu kaže da su zvanični Beograd i Srpska lista bili uvjereni da neće uspjeti te da je to razlog zašto su bojkotovali glasanje.

"U ovoj fazi to nije realizovano, ima mnogo faktora, ali je glavni to što Beograd i Srpska lista nisu procjenili da će uspjeti, oslabio im je i ugled, ali je bilo i mnogo okolnosti, prvo sređivanja izbornih lista, zatim uvođenje naprednijeg modela nadzora procesa glasanja putem kamera", rekao je.

Albanski političar Shqiprim Pula rekao je da bi albanski narod "trebalo da podigne uzbunu da su ugroženi od "Novorusije".

Istakao je da taj projekat podržava Srbija, koja pokušava da ga realizuje u regionu.

Kako je naveo, Evropska unija treba da cijeni Kosovo zbog koraka koje je preduzelo i to, kako ocjenjuje, prevazilazeći mogućnosti.

Sada je vrijeme, kaže, da Borrellova kancelarija hitno zatraži ukidanje mjera protiv Kosova.

Analitičar Agim Sopi rekao je da treba očekivati promjenu posrednika EU kako bi se dijalog nastavio.

Istakao je da bi Kosovo trebalo da izradi nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, uz ocjenu da je "misija posrednika i igra povuci i ne cepaj završena".

Sopi je dodao da sve dok Srbija insistira samo na članu o Zajednici u sporazumu i ne uzima u obzir ostale članove, "sporazum mrtav".

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore