Cilj narušavanje imidža

Stručnjak za bezbjednost Drizan Shala očekuje da se suđenje u Hagu bivšim liderima OVK završi do 2025. godine i smatra da će nekadašnji komandanti biti oslobođeni.

Shala je za Euronews Albania kazao da će se dokazati njihova nevinost u sudskom procesu čiji je cilj, kako dodaje, "da naruši njihov imidž".

"Taj proces se mora zatvoriti kako bi se zatvorile sve tužbe koje su podignute tokom i nakon rata, za ubistva, otmice i druge zločine. Cilj je da se OVK subjektivno ocrni", rekao je Shala.

Suđenje četvorici bivših čelnika OVK - Hashimu Thaçiju, Kadriju Veseliju, Jakupu Krasniqiju i Rexhepu Selimiju počelo je u Hagu 3. aprila, a bivši komandanti OVK su se izjasnili da nisu krivi.

Terete se da su sa drugim učesnicima "udruženog zločinačkog poduhvata" imali za cilj da preuzmu i ostvare kontrolu "nad cijelim Kosovom svim sredstvima", a optužnica ih tereti i za nezakonito hapšenje i pritvor, okrutno postupanje, mučenje i protivpravno ubijanje, kao i za progon, zatvaranje, mučenje, protivzakonito ubijanje.