Normalizacija odnosa

Premijer Albin Kurti izjavio je da dijalog sa Srbijom nije među prioritetima njegove vlade, a komentarišući izjavu specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka da Zajednicu srpskih opština treba formirati prema sporazumima iz 2013. i 2015. godine, kaže da riječ "zajednica" ne bi trebalo poistovećivati sa rečima "opština" ili "udruženje", prenosi Reporteri.

Kurti je upitan i za izjavu evropskog posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka, koji je rekao da član 7. dogovorenog aneksa o impelmentaciji evropskog prijedloga o normalizaciji govori o sprovođenju sporazuma iz 2013. i 2015. godine, koji je podrazumevao osnivanje Asocijacije opštine sa srpskom većinom.

Kurti je rekao da riječ „zajednica” ne treba poistovećivati sa rječju „opština” ili „asocijacija”. Šef Vlade je naveo da ovo dvoje "nisu potpuno nezavisni, nisu apsolutno odvojeni jedno od drugog, ali da su "daleko od istog".

Premijer je naveo da se u tački 7. osnovnog sporazuma navodi adekvatan stepen obrazovanja srpske zajednice i naglašava da se u njemu govori o "srpskoj zajednici", a ne opštinama.

"Zajednica nije teritorijalna kategorija, opštine su teritorijalne i administrativne jedinice. Dakle, nije ista stvar. Razumem da nisu potpuno različiti, nepovezani, ali nisu ista stvar. Rekao sam i u Skupštini da sa mog snažnog stanovišta, ne samo političkog, već i pravnog, kada kažemo srpska zajednica, onda automatski idemo na okvirni sporazum za zaštitu manjina prema Savjetu Evrope", naveo je Kurti.


Dodajući da je to platforma, Kurti kaže da je njegova vlada posvećena zajednicama, uključujući i srpsku.

On je istakao da ne poriče da su njegovi prethodnici sklopili dva sporazuma, ali je dodao da su oba u prošlosti prekršena. Prema njegovim riječima, prvi sporazum je prekršio sam predsjednik Srbije koji je, kako kaže, strukturama Srbije dao nalog za jednokratno uključivanje u kosovski sistem, a potom i za kolektivnu ostavku.

"To je kršenje sporazuma od 19. aprila 2013. Ne poričemo da sporazum iz 2013. postoji, ali istovremeno nalazimo da je prekršen na dvostruki način. A drugi je sporazum iz 2015. nije prošao test Ustava. Ne u dva ili tri članka, već u ukupno 23 članka. Stoga, moramo uzeti u obzir i te elemente", kazao je Kurti.

Ističe da se reč "zajednica" ne može poistovetiti sa riječi "opština" ili "udruženje", kao što se riječ "narod" ne može izjednačiti sa "republikom".

"Još jednom kažem, oni nisu potpuno nezavisni, nisu apsolutno odvojivi jedno od drugog, ali daleko su od iste stvari", rekao je Kurti novinarima poslije sjednice Vlade.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri