U skladu sa evropskim standardima

Predstavnik Evropske unije u dijalogu Kosova i Srbije Miroslav Lajčak rekao je u intervjuu za "Atlantski savjet" da Zajednicu opština sa srpskom većinom Kosovo ne treba da posmatra kao slabljenje svoje funkcionalnosti. Prema njegovim riječima, postoji 16 funkcionalnih modela za ostvarivanje manjinskih prava i svi su u skladu sa evropskim standardima, prenosi Koha.

Lajčak je rekao da Kosovo i Srbija treba da se dogovore kakva će biti ZSO.

„Ne treba da se plašimo nečega što još nije na dnevnom redu. Kosovo i Srbija su ravnopravne strane. Ni jedna strana ne može da nametne svoju volju drugoj strani protiv njene volje“, rekao je on i dodao da je EU kao posrednik garant da sve što se dogovori mora biti u skladu sa evropskim standardima.

„Sa našim partnerima razgovaramo o postojećim modelima koji jačaju funkcionalnost država, a ne slabe ih, tako da mislimo da ne treba strahovati. Niko nema interes da slabi funkcionalnost Kosova. Na to ne treba da gledamo kao na pretnju ili kaznu ili kompromis, već kao obavezu s jedne strane i kao na izgradnju međusobnog poverenja između Srba i Vlade Kosova i jasno definisanje odnosa između Vlade Srbije i Srba sa Kosova po evropskim standardima“, naveo je Lajčak.

Podsjetio je da je Ustavni sud Kosova rekao da ZSO može da se osnuje, ali da se njegovi nalazi moraju da budu uzeti u obzir. Prema Lajčakovim riječima, ovi parametri treba da budu definisani tokom dijaloga.

Lajčak je ponovio da je ZSO obaveza koja čeka 10 godina da je Kosovo primjeni.

Rekao je i da je sada na stranama u dijalogu da se dogovore kako da sprovedu evropski prijedlog i potvrdio da će implementacioni aneks, kao dokument sam po sebi, biti deo sporazuma. On je izrazio optimizam da će uskoro biti dogovora.

"To se može postići", rekao je on i dodao da lideri znaju koliko je pomirenje važno.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore