24-godišnjica masakra u Račku

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da Specijalno tužilaštvo Kosova raspisalo međunarodne potjernice za 18 lica srpske nacionalnosti zbog učestvovanja u masakru u Račku.

„Oni koji negiraju genocid, sanjaju o njegovom ponavljanju. Ali zločin protiv čovječnosti, genocid kakav su počinile srpske snage u Račku 15. januara, ne može se sakriti, zamagliti i amnestirati“, rekao je Kurti na ceremoniji povodom obilježavanja 24. godišnjice masakra u Račku.

Kako prenose mediji, Kurti je rekao da su raspisane međunarodne potjernice za 18 lica za koje se sumnja da su učestvovali u tom masakru.

„Pozivajući se na svjedočenja tog vremena u izjavama 63 saslušana svjedoka i dokazima Haškog tribunala, Specijalno tužilaštvo Kosova raspisalo je međunarodne potjernice za 18 srpskih lica osumnjičenih za učešće u masakru u Račku", rekao je Kurti, a prenosi Klan Kosova.

Kurti je naglasio da "Kosovo ne zaboravlja ratne zločine".

„Danas odajemo počast svim žrtvama tog mračnog vremena, dozvolite mi da sa pozicije predsjednika Vlade Kosova kažem da naša demokratska država neće dozvoliti pomilovanje zločinaca i ne zaboravlja ratne zločine", rekao je Kurti.

On je rekao da bivši ambasador OSCE na Kosovu William Walker "ima važno mjesto u modernoj istoriji Kosova".

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova