Specijalni sud

Bivši čelnici OVK Hashim Thaçi, Kadri Veseli, Jakup Krasniqi i Rexhep Selimi nalaze se već dvije godine u pritvoru Specijalizovanih vijeća Kosova u Hagu i očekuje se da će proces protiv njih početi u martu, prenosi RTK2.

Izricanje 26 godina zatvora bivšem komandantu OVK Salihu Mustafi, koji je u prvostepenom postupku proglašen krivim za počinjene ratne zločine bila je posljednja presuda od 16. decembra 2022. godine, koju su objavila Specijalizovana vijeća.

Prije presude Mustafi, ovaj sud je osudio i bivše šefove OVL OVK Hysnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

Licencirani advokat u ovom sudu Artan Qerkini kaže da, iako ima 46.000 stranica dokumenata i više od 40 svjedoka, suđenje će vjerovatno početi ranije.

"Nadam se da će ovo odugovlačenje postupaka biti nadoknađeno efikasnošću postupka od strane pravosudnog organa“, kaže advokat Qerkini za RTK.

„S tim u vezi, sud je već doneo nacrt naredbe postupka i dao mogućnosti odbrani“.

U Institutu za pravosuđe Kosova kažu da se najkasnije u aprilu očekuje početak uvodnih izlaganja.

„Biće to maratonsko suđenje sa činjenicom da imamo stotine svjedoka koje je pozvalo tužilaštvo i naravno da ćemo imati svjedoke sa strane odbrane i sa činjenicom da svaki svjedok koji bude izveden može da traje dvije godine i više“, kaže Miftaraj.

U međuvremenu, u Organizaciji ratnih veterana OVK naveli su da ne očekuju brz i transparentan proces, nazivajući Specijalni sud političkim sudom.

„Isti će proces biti i sa odugovlačenjem postupaka, a ne ravnopravnosti stranaka, kojima je i u prethodnim procesima tužilaštvo odugovlačilo sa dokumentima... mi ne očekujemo redovan proces“, kaže Faton Klinaku, zamjenik predsjednika OVL-OVK.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri