Lider LDK-a

Predsjednik Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku rekao je povodom situacije na sjeveru da Kosovo treba da bude u koordinaciji sa Zapadom, prenosi Klan Kosova.

On je naveo da je za Srbiju svaka nestabilnost prilika da u teškom trenutku odloži obračun sa Kosovom.

"Kriminalne grupe koje finansira Beograd proširuju kontrolu nad našom teritorijom, dok institucije Kosova u tom dijelu nemaju pun administrativni, pravni, opštinski i bezbjednosni suverenitet. Ova situacija je rezultat nedostatka bliske koordinacije sa saveznicima. Stoga je povratak koordinaciji sada alternativa jer nema alternative tome da se hrabro sjedne za sto dijaloga i traži konačni, a ne srednji i početni sporazum sa Srbijom, ali kao dvije nezavisne i suverene države", rekao je Abdixhiku u intervjuu za Klan Kosova.

Kritikovao je Vladu Kosova zbog posla koji je obavila od kada je na vlasti.

"Generalno, ova vlast je izazvala sukobe i polarizaciju sa svakim akterom na Kosovu. To je izazvalo sukobe sa privatnim sektorom, nazivajući ih dijelom mafije, sa nastavnicima, nazivajući ih nepismenim, sa medijima, prikazujući ih kao sluge zarobljavanja i sa političkim spektrom u samoj zemlji. Na našu nesreću, ova vlada je eksterno odrazila ovaj sukobljeni stil sa našim tradicionalnim saveznicima. Nepodnošljivo je kako sa tolikom lakoćom dajemo našim protivnicima saveznike koji su stajali uz nas u najtežim istorijskim trenucima", rekao je Abdixhiku.

Istakao je da je LDK krenuo napred.

"Izuzetno sam srećan što smo preduzeli prave reformske korake da na poslednjim lokalnim izborima damo veliki povratak rugovističkom duhu samog Demokratskog saveza Kosova. Bio je to test i muškarci i žene LDK-a su ga prošli sa odličnim ocjenama", rekao je Abdixhiku.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova