Na barikadama

Proteste koji ulaze u treću sedmicu potaklo je hapšenje bivšeg pripadnika Policije Kosova, srpske nacionalnosti, zbog sumnje za umiješanost u krivična djela terorizma.

Hiljade lokalnih Srba sa sjevera Kosova protestovalo je u Rudaru kod Zvečana, u jeku napetosti između Srbije i Kosova, javlja agencija Anadolija.

Proteste koji ulaze u treću sedmicu potaklo je hapšenje bivšeg pripadnik kosovske policije, srpske nacionalnosti, zbog sumnje za umiješanost u krivična djela terorizma i napad na ustavni poredak.

Reagujući na ovaj događaj, Srbi sa sjevera Kosova od 10. decembra čuvaju straže na barikadama koje su postavili na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak.

Potraga za rješenjem

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države pojačanom diplomatijom nastoje obuzdati retoriku te dovesti pregovarače iz Beograda i Prištine za stol u potrazi za trajnim rješenjem između dvije strane.

Vlasti sa Kosova trajnim rješenjem vide priznanje nezavisnosti Kosova od srpske strane, i zeleno svjetlo za članstvo u UN-u i međunarodnim organizacijama, a Srbije očekuje “kompromisno rješenje” kojim bi formalno-pravno zadržala teritorijalni integritet, a u suštini vlast na sjeveru Kosova, što Priština ne prihvata.