Bivši premijer Kosova

Bivši premijer Kosova Avdullah Hoti rekao je da je situacija na sjeveru došla do tačke na kojoj je sada zbog akcija aktuelne vlade koje nisu u koordinaciji sa međunarodnim partnerima, prenosi Demokracia.com.

On je za A2 CNN istakao da mir na sjeveru obezbjeđuju kosovski partneri, uprkos retorici obe strane.

"Nadam se da se situacija neće pogoršavati i da će se akcije koje se preduzimaju na terenu preokrenuti i da će se građani vratiti normalnom životu. Tamo je situacija stvorena direktivama Beograda, eksploatacijom dijela srpske zajednice za potrebe Beograda. Nadamo se da će vlasti na Kosovu preduzeti potrebne radnje u saradnji sa našim partnerima", rekao je on.

Na pitanje kako da se zaustavi eskalacija situacije na sjeveru Kosova on je kazao da je od 2012/13. godine jačao uticaj Beograda nad srpskom zajednicom, kao i da su sada srpski predstavnici potpuno pod "njegovom kontrolom".

“Odgovorna lica na Kosovu ne treba da daju razloge za radnje koje dovode do eskalacije situacije na sjeveru. Vlada je od prvog dana jasno stavila do znanja da ne daje prioritet dijalogu, ali sada shvata da je to jedini način da se to pitanje riješi", smatra Hoti.

Govoreći o izjavi predsjednika Srbije da će Srbija poslati 1.000 vojnika na Kosovo Hoti ocjenjuje da se radi o izjavi "za unutrašnju potrošnju u Srbiji".

"Želim da vidim razborite akcije sa Kosova, koordinaciju sa našim međunarodnim partnerima i kroz dijalog za rješavanje pitanja. Svaka eskalacija situacije znači aktiviranje Eulexa i Kfora da tamo održavaju red. Moramo sačuvati ova dostignuća koja smo do sada postigli i gledati napred", rekao je Hoti.

On je rekao i da je do sada transparentnost dijaloga do sada bila ravna nuli.

"Kosovo je otvorilo dijalog sa međunarodnim partnerima. Dobijamo podršku od njih i pristupamo dijalogu. Ne vjerujem da u dijalogu sa Srbijom možemo bilo šta da postignemo bez međunarodne zajednice", rekao je Hoti.

Prema njegovim riječima Kosovo ne može da nameće agendu dijaloga, ali da može da koordiniše svoje akcije prema Srbiji sa međunarodnim partnerima.

"Ako to ne uradimo, onda se gubi fokus na međusobnom priznavanju. Nažalost, u ovom periodu vlada je nema koordinisane akcije sa međunarodnim", rekao je on.

Izvor: demokracia.com/kosovooonline