Situacija zabrinjavajuća

Bivši glavni pregovarač Kosova u dijalogu sa Srbijom Edita Tahiri izjavila je da je situacija na sjeveru Kosova zabrinjavajuća jer, prema njenim riječima, "Srbija ima za cilj podelu sjevera koji vlada mora da zaštititi u koordinaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama", prenosi Gazeta blic.

„Naša vlada treba dobro da zna koji su ciljevi Srbije. Sva ova destabilizacija koju Srbija radi jeste da ostvari teritorijalne ciljeve koje ima prema sjeveru kao najbogatijoj zemlji mineralima u Evropi. Iz tog razloga vlada mora da štiti sjever u koordinaciji sa SAD, jedino tako možemo da pobedimo“, kaže Tahiri.

Tahiri ističe da zbog trenutne situaciji nema uslova za održavanje izbora na sjeveru, dodajući da premijer Albin Kurti mora da poštuje zahtev američkog ambasadora i da se ne ponaša kao u slučaju registarskih tablica.

„U ovakvoj situaciji nema uslova da se tamo održe lokalni izbori, Kurti treba da poštuje zahtjev američkog ambasadora i da ne brine o tome što je prošli put u slučaju registarskih tablica odbio američki zahtjev“, naglasila je Tahiri.

Prema nenim riječima, Kurti koji je priznao da ambasador ima više informacija od njega o situaciji na sjeveru, i u ovom slučaju treba da poštuje Hovenierov zahtjev.

„Sam priznao da ambasador zna više, onda to isto važi i u ovom slučaju, tako da to treba poštovati i ne praviti povlačenja i kompromise pognute glave“, poručila je Tahiri.

Izvor: Kosovo online/Gazeta Blic