Konkretna podrška

Proizvođači na Kosovu žale se da se suočavaju sa velikim poteškoćama u snabdjevanju sirovinama i nedostatkom struje i traže od vlade konkretnu podršku, a ne samo izjave.

Vlasnik kompanije "Fruteks" Shaqir Palushi rekao je da je 2022. godina bila najteža zbog okolnosti u svijetu. On kaže da se svake nedjelje suočavaju sa nedostatkom struje, kao i kontinuiranim poskupljenjem sirovina. 

Palushi je rekao da od Vlade nisu imali nikakvu podršku osim izjava, tražeći subvencije za izvoz, odnosno plaćanje poreza na dobit za dio koji se izvozi.

"Mislim da bi Vlada trebalo mnogo više da uradi za privredne subjekte koji izvoze i donose novac", naveo je Palushi. 

Vlasnik kompanije "Meka halal food" Burim Piraj je, takođe, rekao da imaju problema sa visokim cijenama sirovina i nedostatkom struje, a da im poteškoće stvaraju politička situacija i neukidanje viza. 

"Kosovo nema stabilan politički status i pravi mnoge probleme, posebno kada je riječ o izvozu proizvoda životinjskog porijekla, tako da one zemlje koje nisu priznale Kosovo odoljevaju pritiscima za ukidanje viza za građane Kosova kako bi putovali u Evropu i razvijali ekonomiju", rekao je Piraj.