Prijave do kraja januara

Subvencije za električnu energiju na Kosovu, koja se daju za ugrožene kategorije, koristiće 40.620 porodica, saopštio je danas ministar finansija, Hekuran Murati. Navodi da je prijava i dalje moguća i da traje do 31. januara.

Porodicama čije su prijave već odobrene, subvencije će se, objasnio je, isplaćivati direktno na fakturu, podijeljenu na šest mjesečnih rata i to počev od januarske fakture.

Sve porodice koje su dobile odobrenje od strane Komisije za sprovođenje i koje su dobile subvenciju to će moći da vide na svojim računima za struju, navodi Murati.

Ističe da su pregledane sve prijave koje su do sada podnete onlajn, te da su ujedno ispitane porodice koje su u prošlosti koristile ovu pogodnost – po istim kriterijumima kao i nove prijave.

Dodaje da je Komisija prilikom pregleda naišla na značajan broj pogrešnih prijava koje nije bilo moguće razmotriti i s tim u vezi, njima će biti prosleđen mail sa uputstvima za prijavljivanje, sada sa tačnim podacima.

Kaže da ima i oko 10.000 prijava koje nisu ispunjavale kriterijume, odnosno ne smatraju se "ugroženim porodicama“.

"Imali su prihode koji su prelazili prosječan nivo od 150 eura mjesečno po članu. Ovi podnosioci će dobiti mail sa obavještenjem o odbijanju njihove prijave“, objasnio je.

Dodaje da će se se razmatrati i druge aplikacije, podsjetivši na to da prijava traje do poslednjeg dana januara.

Zahtjev za subvenciju električne energije može se podnjeti preko platforme eKosova.