Novi program

Ministar finansija Hekuran Murati poručio je da je lažna vijest da je Vlada Kosova isključila bilo koju kategoriju iz subvencija za električnu energiju.

Murati je na Facebooku naveo da se naprotiv, novim programom želi obuhvatiti više porodica kojima je potrebno pomoći u vidu subvencija za struju.

“Izdali smo saopštenje sa potrebnim pojašnjenjima, ali koliko su na to odreagovali neki od medija je za diskusiju. Upravo o tome je premijer govorio prije nekoliko dana kada je rekao da mjere i radnje Vlade pojedini mediji ne prenose građanima kao informacije”, naveo je Murati.

On je negirao da su vojni invalidi isključeni iz programa za subvenicije, jer ne spadaju u tu grupu zbog većih prihoda. 

“Čak i ako neko ima druge prihode od poslovanja ili plate, onda se ta primanja obračunavaju srazmerno broju članova porodice i sve dok je prosjek po članu manji od 150 eura mjesečno, onda porodica ispunjava uslove za subvenciju. Primjer: ratni vojni invalid, pored penzije, može imati prihod od plate od 400 eura mjesečno, ali ako ima pet članova porodice onda prosjek po članu pada na 80 eura mjesečno, što je ispod 150 eura mhesečno, i time se kvalifikuje za subvenciju”, naveo je Murati.

On je istakao da je prošireni program podrške ove godine u pilot fazi i da će možda biti izazova tokom implementacije, te da su zbog toga primena i tretman rađeni u nekoliko faza.

“U prvoj grupi se prijavilo blizu 50.000 porodica, ali značajan broj prijava ima greške u broju brojila, ili prilikom popunjavanja drugih podataka. Zbog toga treba da ponove prijavu sa drugom grupom, koju ćemo uskoro otvoriti”, naveo je Murati.

Dodao je da se značajan broj porodica koje su ranije koristile subvencije nije prijavio.

“Ovo sugeriše da informacije nisu stigle do svih, a mi ćemo nastojati da to poboljšamo tokom druge grupe. Stoga molimo za razumhevanje građana, ali i medija, kako bismo zajedno uradili što bolje u smislu informisanja i olakšavanja procesa”, zaključio je Murati.